De bedste støbejernspander

Hele dette website er et kommercielt samarbejde mellem Berlingske Media og udvalgte partnere. Alt på siden er sponseret indhold. Læs mere her

støbejernspande

Senest opdateret 04/09/2023

Når der skal steges kød, grøntsager eller andet lækkert ved høje temperaturer, er det bare bedst med en støbejernspande. De kan nemlig blive glohede og samtidig holde den høje temperatur i lang tid.

Det er bl.a. også derfor, at støbejernspander er de professionelles foretrukne valg, når der skal laves lækre bøffer med perfekt stegeskorpe.

Men hvis man ikke er så kendt i den store støbejerns-verden, kan det måske være lidt uoverskueligt at pejle sig ind på, hvilken en pande man skal gå efter, samt hvad man i det hele tage bør holde øje med.

Hvis du står i den situation, kan vi komme med den glædelige besked, at hjælpen er klar.

Vi har nemlig lavet meget af det hårde benarbejde for dig. Vi har gennemlæst mange forskellige testmagasiner og hjemmesider, der har testet støbejernspander eller indsamlet brugeranmeldelser, herunder samlet resultaterne, så du nemt kan finde den støbejernspande, der er bedst til dig. 

 • BUDGETMODELLEN
  Lodge Pre-Seasoned Sauteuse

  Lodge Pre-Seasoned Sauteuse

   Pande kan bruges på alle typer kogeplader og i ovnen, ligesom den kan bruges over bål eller lignende.
 • DEN BRUGERVENLIGE
  Fiskars Brasserie støbejernspande

  Fiskars Brasserie

   Denne pande er nem at rengøre med sin porcelænsemalje i bunden, giver længere holdbarheden.
 • DEN EKSKLUSIVE
  Le Creuset Signature

  Le Creuset Signature

   Panden fungerer perfekt på alle varmekilder, lige fra komfur eller induktion til en tur i ovnen.

Metoden bag overblikket over støbejernspander

Vores overblik er baseret på sammenligninger af støbejernspander fra en række brands. Vores anbefalinger er en samlet vurdering af udvalgte produkter, der ifølge vores research er gode bud på din næste støbejernspande.

Vores team af researchere vurderer produkterne ud fra følgende parametre:

 • Overblik over produkter fra forskellige kilder
 • Produktets egenskaber og specifikationer
 • Producentens omdømme, service og garantier

Ovenstående parametre holdes op imod pris og kvalitet. Det er vigtigt at pointere, at rækkefølgen ikke repræsenterer en rangering af produkter, men rettere en gennemgang af udvalgte støbejernspander til forskellige behov.

Fiskars Brasserie

Fiskars Brasserie støbejernspande

Fiskars Brasserie

Fiskars Brasserie er uden tvivl en af de bedste støbejernspander på markedet lige nu. Æstetisk er den super flot at kigge på, hvor bl.a. håndtaget i træ springer i øjnene. Men måske vigtigst af alt, har den også super gode varmeegenskaber.

Den opvarmes nemlig hurtigt på alle varmekilder, og ligeledes er den god til at holde på varmen. Det smukke træhåndtag ligger godt og komfortabelt i hånden og gør samtidig støbejernspanden nem at arbejde med. Håndtaget bliver heller ikke på samme måde varmt som andre håndtag på støbejernspander, da det er lavet af træ og derfor ikke overfører varmen fra selve panden. Dog bør det aftagelige håndtag fjernes, hvis du skal have panden i ovnen. Fiskars Brasserie har også en bund belagt med porcelænsemalje, hvilket betyder, at selve støbejernspanden er nemmere at rengøre og vedligeholde, samtidig med at den beskytter godt mod rust.

Disse mange fordele ved Fiskars Brasseri er bl.a. også årsagen til, at støbejernspanden kåres til bedst i test hos Testfakta.se, hvor den har været igennem en større laboratorietest.

Med Fiskars Brasserie får du en støbejernspande, som er nem at håndtere, kan bruges på flere varmekilder, har gode varmeegenskaber og er nem at rengøre. Støbejernspanden vejer 2,6 kilo og fås i tre forskellige størrelser: 24, 27 og 29 cm. I testen fra Testfakta er der taget udgangspunkt i modellen på 27 cm., hvilket også er en glimrende størrelse, da den passer til de fleste madlavnings-behov.

Med et tyndt emalje-lag på selve støbejernet og en porcelænsemalje i bunden er Fiskars Brasserie også sikret en god holdbarhed, samtidig med at den er nem at rengøre. 

Udvalgte specifikationer

 • Virker på induktion: Ja
 • Tåler opvaskemaskine: Nej
 • Håndtag: Aftageligt i træ
 • Aftageligt træhåndtag

 • Gode varmeegenskaber

 • Skarp pris

 • Skal vaskes i hånden

 • Lidt tung

 • Maden kan forholdsvis nemt brænde på

Lodge Pre-Seasoned Sauteuse

Lodge Pre-Seasoned Sauteuse

Lodge Pre-Seasoned Sauteuse

Lodge Pre-Seasoned Sauteuse er en amerikansk produceret støbejernspande af super høj kvalitet. Den lækre pande kan bruges på alle typer kogeplader og i ovnen, ligesom den kan bruges over bål eller lignende.

Panden er produceret af jern i højeste kvalitet, hvilket gør den super modstandsdygtig overfor rust, ligesom det er en garant for en god levetid.

Udover praktikken i at kunne bruge den på alle typer af kogeplader, er det også en støbejernspande der er produceret med praktik for øje. Dels har den et ekstra lille håndtag, som gør det nemmere at flytte rundt med panden, men den kommer også med to små hældetude, som gør det nemt og simpelt at hælde ting fra panden, når det er nødvendigt.

Lodge Pre-Seasoned Sauteuse er en såkaldt pre-seasoned støbejernspande. Normalt fungerer det sådan, at panden får en naturlig non-stick belægning, når man har brugt panden lidt tid. Men denne pande kommer altså allerede med denne belægning, efter den er blevet brændt med olie (pre-seasoned) fra fabrikkens side. Derfor skulle overfladen også allerede være helt perfekt fra det øjeblik, hvor du pakker den ud og bruger den første gang.

Panden vejer 3,4 kg., hvilket er i den lidt tungere ende, så man skal være forberedt på, at den vejer lidt, når man skal rykke rundt på den i køkkenet. Det er også en støbejernspande, som kræver lidt indsats, når den skal vedligeholdes, så den forbliver i optimal stand.

Panden i guiden er 30 cm. i diameter, men den findes også i 20 og 24,5 cm.

Udvalgte specifikationer

 • Virker på induktion: Ja
 • Tåler opvaskemaskine: Håndvask anbefales
 • Håndtag: I støbejern
 • Leveres pre-seasoned

 • Kommer med to hældetude

 • Høj holdbarhed

 • Ret tung

 • Kræver større indsats at vedligeholde

 • Nogle kritiserer overfladen for at ikke at være pre-seasoned godt nok

Le Creuset Signature

Le Creuset Signature

Le Creuset Signature

Le Creuset er bredt anerkendt over hele kloden for deres tårnhøje kvalitet i alt hvad de laver. Og det er ingenlunde anderledes med denne Le Creuset Signature støbejernspande, der er blandt de allerbedste på markedet.

Det er en ren arbejdshest af en pande, og den fungerer perfekt på alle varmekilder, lige fra komfur eller induktion til en tur i ovnen. Støbejernspanden kommer med en emaljeret inderside, der med tiden vil udvikle en flot og naturligt patina, og som fra start vil fungere som en non-stick overflade, der kun bliver bedre med tiden.

Panden har sublime varmeegenskaber og har ingen problemer med at holde den høje varme i længere tid ad gangen. Derudover er den dejlig praktisk at bruge i køkkenet. Den har bl.a. et lille ekstra håndtag, som gør det nemt, når man gerne vil bruge to hænder til at rykke rundt på panden. Samtidig har den også to hældetude, som gør det let som en leg, når der skal hældes noget fra panden.

Hos magasinet foodandwine.com er der også stor begejstring at spore, når de kommer ind på Le Creuset Signature i deres store støbejernspande-test. Her bliver den nemlig kåret til det bedste high-end valg.

Hvis man er nysgerrig på, hvorvidt alle hverdags-kokkene deler samme begejstring for støbejernspanden fra Le Creuset, bliver tvivlen hurtigt manet til jorden.

Le Creuset Signature er en del af det kendte mærkes Signature-linje, hvilket bl.a. betyder, at den kommer i et væld af forskellige farver, ligesom den er tilgængelig i mange størrelser. Den testede pande har en diameter på 26 cm., men den kan også fås i 16, 20 og 23 cm.

Med sine godt 5,25 kg. er det en støbejernspande i den tungere ende, men til gengæld har den også et godt og brugervenligt ekstra håndtag, så den stadig er ganske nem at rykke rundt på.

Den høje vægt skyldes bl.a., at det er en støbejernspande af tårnhøj kvalitet. Jernet der er brugt til denne type pande findes nærmest ikke bedre, hvorfor der også er livstidsgaranti på Le Creuset Signature, ligesom med alle af Le Creusets andre støbejernsprodukter.

Udvalgte specifikationer

 • Virker på induktion: Ja
 • Tåler opvaskemaskine: Ja
 • Støbejernshåndtag
 • Fremragende varmeegenskaber

 • Har 2 hældetude

 • Masser af farvemuligheder

 • Tung

 • Kort håndtag

 • Dyr

5 ting du skal overveje, før du køber en støbejernspande

Hvis du skal købe en støbejernspande for første gang, er der flere ting som er værd at holde sig for øje, når du skal vælge den støbejernspande, som er den bedste til dine behov.

Herunder gennemgår vi nogle af de vigtigste elementer at have sig for øje, så du får valgt den bedste støbejernsplade til dit behov.

Størrelse

Size matters – Sådan er det bare. Støbejernspander findes i et væld af forskellige størrelser, og du skal finde ud af, hvilken en størrelse, der er den rette for dig. De fås generelt set med en indvendig diameter på alt mellem 16-35 cm., så der er masser af valgmuligheder.

En tommelfingerregel siger, at 25 cm. er en glimrende størrelse, når der skal laves mad til to, mens alt over 30 cm. er super, når der skal laves mad til flere end det på én gang.

Vægt

Vægten på støbejernspanden er selvfølgelig også vigtigt, da du helst skal kunne flytte rundt på den, uden at blive super træt i armene, eller måske endda frygte at tabe den.

Og da støbejernspander generelt er en del tungere end almindelige pander, skal man være opmærksom på pandens vægt.

Når du kigger på pandens vægt, kan du passende kigge på, hvorvidt panden har et ekstra håndtag. Det kan nemlig være en formildende omstændighed, hvis pandens vægt er høj. Med et ekstra håndtag kan man nemlig nemmere bære rundt på panden, hvorfor en støbejernspande med højere vægt bliver mindre besværlig at håndtere.

“Hældetude”

Mange støbejernspander har 1 eller 2 hældetude. Dette bør du også holde øje med, da de øger funktionaliteten af panden. De er således med til at gøre det langt nemmere at hælde ting fra panden, uden at skabe et større svineri.

Emaljeret eller ej

Det kan lyde en smule kompliceret, men en støbejernspande kan være enten emaljeret eller ikke-emaljeret, når du pakker den ud. Hvis den er emaljeret, betyder det, at den har et fantastisk look fra start, og at den er nemmere at rengøre.

Men vær dog opmærksom på, at fordi den er emaljeret, kan overfladen ikke udvikle sig, hvilket ellers kan være en fordel på støbejernspander, da overfladens udvikling giver endnu bedre smag og gør panden bedre.

Rengøring

Mange støbejernspander kan holde hele livet, hvis man passer ordentligt på dem, og rengør dem på den rigtige måde. Og der kan faktisk godt være lidt forskel på, hvordan de forskellige støbejernspander skal rengøres. De fleste kræver vask – uden sæbe – i hånden, men enkelte kan tåle opvaskemaskine.

Som nævnt ovenfor, kan eventuelt emaljering af overfladen også spille ind på, hvor nem panden er at rengøre. Så hvis man f.eks. gerne vil have en støbejernspande, der er nem at rengøre, kan det være en god idé at kigge imod de emaljerede varianter.

Mangler du en ny gryde?

Gennemgang af kilder

Nogle af kilderne bruger betegnelsen “test”. Vi ved dog ikke, om og på hvilket grundlag, kilderne har udført det. Vi ved heller ikke hvilke kriterier kilderne har lagt til grund for deres “tests”.

Testfakta

Testfakta.se er en uafhængig svensk test- og forskningsvirksomhed, der har speciale i laboratorie-testning og evaluering af produkter. Gennem grundig testning guider og vejleder de forbrugerne omkring produkter og ydelser. Læs mere her 

Støbejernspanden fra Fiskars Brasseri kåres til bedst i test hos Testfakta.se, hvor den har været igennem en større laboratorietest.

Læs hele guiden fra Testfakta.se her.

Bedst-i-test

Bedst-i-test.nu er et site, som guider til valg af alverdens forskellige produkter. Deres hold af produkteksperter sammensætter alle testvindere på baggrund af hundredvis af andre websider og testmagasiner. Læs mere her 

Siden bedst-i-test.nu kårer Lodge Pre-Seasoned Sauteuse til bedste støbejernspande i deres store test af stegepander.

Foodandwine

Food & Wine er et livsstilsmagasin, der hvert år tester massevis af produkter indenfor madverden. Deres anmeldelser og bedømmelser er baseret på grundig research og testning fra deres diverse test-eksperter, skribenter og redaktører. Læs mere her.

foodandwine.com kårer Creuset Signature til det bedste high-end valg.
Læs hele guiden fra foodandwine.com her

FAQ

Hvilken støbejernspande er bedst?

I vores gennemgang er det Fiskars Brasserie som er bedst i test. Med en score på 4,8 ud af 5 er det den bedst anmeldte støbejernspande i gennemgangen.

Hvilken mad skal man undgå at tilberede i en ny støbejernspande?

Undgå så vidt muligt at bruge sure fødevarer på din støbejernspande. Over tid vil syren i disse fødevarer være med til at nedbryde støbejernets belægning.

Hvordan behandler man en støbejernspande?

Du skal som udgangspunkt aldrig vaske din støbejernspande med sæbe. Det ødelægger faktisk panden og er med til at gøre den klistret i bunden. Brug i stedet bare varmt vand og en almindelig opvaskebørste.

Hele dette website er et kommercielt samarbejde mellem Berlingske Media og udvalgte partnere. Alt på siden er sponseret indhold. Læs mere her