Stor guide: Gode bøger, du ikke kan lægge fra dig

Hele dette website er et kommercielt samarbejde mellem Berlingske Media og udvalgte partnere. Alt på siden er sponseret indhold. Læs mere her

gode bøger

Her er masser af inspiration til gode bøger

Senest opdateret 17/01/2023

Trænger du til at forsvinde ind i en anden verden og glemme alt om leverpostejsmadder og kreditforeningslån? Så kan du roligt læse videre, for her kommer en flok meget forskellige, men alle sammen gode, bøger, der alle har det tilfælles, at du ikke har lyst til at lukke dem igen. Inden for hver genre kan du finde en dansk bog, en udenlandsk og en rigtig klassiker. God læselyst!

Drama: ”Profeterne i Evighedsfjorden” af Kim Leine

”Profeterne i Evighedsfjorden” af Kim Leine - Medrivende prisvinder

Historien foregår i Vestgrønland i 1700-tallet og handler om den fordrukne danske præst Morten Falck. Romanen er en medrivende fortælling om svigtende tro, farligt begær og et inderligt håb om forandring. Samtidig giver bogen et enestående indblik i den grønlandske kultur. Kim Leine har skrevet flere andre rigtig gode bøger, og Profeterne i Evighedsfjorden vandt Nordisk Råds Litteraturpris i 2013 og fik adskillige gode anmeldelser, blandt andet i Information.

Drama: ”Huset med den blinde glasveranda” af Herbjørg Wassmo

”Huset med den blinde glasveranda” af Herbjørg Wassmo – Tragisk, men smuk fortælling

 Fortællingen foregår i et fattigt fiskersamfund i Nordnorge og følger Tora, der vokser op under kummerlige vilkår. Tora bliver udsat for flere former for svigt og misbrug, hvilket gør historien mørk og tragisk, men samtidig  er romanen gribende og fantastisk smuk. Bogen fik Nordisk Råds Litteraturpris i 1987 og er den første i en trilogi om den tapre, ensomme Tora. Alle tre virkelig gode bøger. Bogen fik fine anmeldelser, blandt andet på Litteratursiden.

Drama: ”Mørkets hjerte” af Joseph Conrad

”Mørkets hjerte” af Joseph Conrad – Hypnotiserende rejse ind i menneskesjælen

I mørkets hjerte inviteres du med sømanden Charles Marlow på en tur op ad Congofloden i 1800-tallets Afrika. Historien er en hypnotiserende rejse ind i junglens mørke, men også ind i menneskesjælen. Sprogligt set er romanen en enestående oplevelse, uanset om du vælger den danske oversættelse eller den oprindelige engelske udgave, og så er den ikke ret lang – kun 134 sider. Joseph Conrad betragtes som en af de største britiske forfattere gennem historien og bogen får stor ros på Bogblogger.dk

Historisk roman: ”Margrete I.” af Anne Lise Marstrand-Jørgensen

”Margrete I.” af Anne Lise Marstrand-Jørgensen – Poetisk og smukt kvindeportræt

Som titlen antyder følger historien Margrete den 1., der regerede Danmark, Norge og Sverige i 1300-tallet. Romanen er en smuk og poetisk skildring af en kompleks kvinde med et dramatisk og udfordrende liv. Med sine 600 sider er bogen ikke hurtigt læst, og den kræver lidt af dig, men til gengæld får du en stor og vigtig oplevelse. Bogen får 4,5 ud af 5 stjerner på Bogtanken.dk.

Historisk roman: ”Vejen til Jerusalem” af Jan Guillou

”Vejen til Jerusalem” af Jan Guillou – Levende, letlæst og sanseligt drama

Romanen er første bind af fire om tempelridderen Arn. Historien udspiller sig i middelalderens Norden og følger Arn fra barnsben. Beskrivelserne af steder og personer er så levende, at du kan se det for dig og næsten smage og lugte omgivelserne. Selvom der er fire tykke bøger, skriver Jan Guillou levende og letlæseligt, således  historien ikke virker lang. Fortællingen får 4 ud af 5 stjerner på goodreads.com.

Historisk roman: ”De elendige” af Victor Hugo

”De elendige” af Victor Hugo – Farverige fortrædeligheder i Frankrig

Historien følger den tidligere galejslave Jean Valjean, den prostituerede Fantine og den forsømte Cosette i 1800-tallets Frankrig. De tre hovedpersoners fortrædeligheder er beskrevet malerisk og farverigt, og du kan ikke lade være med at elske dem med alle deres fejl. Med sine 1700 sider er De elendige en stor, men smuk og velsmagende mundfuld. Bogen har en fremragende anmeldelse og får 98 ud af 100 på bog.nu

Kærlighed: ”Sauna” af Mads Ananda Lohdahl

”Sauna” af Mads Ananda Lohdahl – Anderledes og provokerende

Romanen handler om Johan, der arbejder i en saunaklub og forelsker sig hovedkulds i den transkønnede William – og omvendt. Du får her en smuk, intens og anderledes kærlighedshistorie, der kan virke provokerende og tankevækkende. Samtidig får du en god dosis samfundskritik. Romanen får 4 ud af 5 stjerner på Bogtanken.dk

Kærlighed: ”Kvinden der husker” af Linda Lay Schuler

”Kvinden der husker” af Linda Lay Schuler – glødende romantisk drama

Her bliver du taget med tilbage til 1200-tallets Nordamerika, hvor du følger anasazi-kvinden Kwani, der bliver dømt som heks, og hendes ulige kamp for at overleve og for at finde kærligheden. Historien er dramatisk, medrivende og glødende romantisk. Oveni giver den et fascinerende indblik i indianerkulturen. Bogen er første bind af tre gode bøger og får en fremragende anmeldelse på Bogrummet.dk

Kærlighed: ”Borte med Blæsten” af Margaret Mitchell

”Borte med Blæsten” af Margaret Mitchell – eviggyldig underholdning

Her får du en af de helt store, svimlende kærlighedshistorier. Du følger den forkælede Scarlett O’Hara og hendes brændende forelskelse i den provokerende Rhett Butler og alle de genvordigheder, de to møder i Georgia under den amerikanske borgerkrig. Selvom historien foregår for over 250 år siden, er de følelser og konflikter, den beskriver, eviggyldige – og meget underholdende. Borte med blæsten vandt Pulitzerprisen i 1937 over mange andre gode bøger, og får en glødende anmeldelse på Litteratursiden.

Spændingsroman: ”Som pesten” af Hanne-Vibeke Holst

”Som pesten” af Hanne-Vibeke Holst. Letlæst og underholdende

Romanen følger den unge læge Karoline Branner, der pludselig står midt i en dødelig pandemi. Historien er dels en politisk thriller, dels en fortælling om menneskeligt bedrag, desperation og det mod, nogle udviser, når det kræves. Bogen er tyk, men føles ikke lang og får dig ganske ofte presset ud på kanten af stolen. Det mener også Bogblogger.dk, der giver bogen en fin anmeldelse.

Spændingsroman: ”American Psycho” af Bret Easton Ellis

”American Psycho” af Bret Easton Ellis – kvalmende uhyggelig

Bogen beskriver børsmægler Patrick Bateman, der i ly af mørket torturerer og dræber kvinder på samlebånd. Beskrivelserne af drabene er så levende, at du nok ikke skal tage en håndmad imens du læser, og genremæssigt balancerer romanen da også på kanten af horror. Kontrasten mellem Batemans glatte, overfladiske liv om dagen og de ting, han gør, når ingen kigger, er hårrejsende og så er bogen ikke ret lang. Den får 76 ud af 100 på bog.nu

Spændingsroman: ”Offer for en samler” af John Fowles

”Offer for en samler” af John Fowles – tidløs psykologisk gyser

I denne bog følger du kontoristen Clegg som kidnapper den smukke Miranda i håbet om, at hun en dag vil elske ham. Historien giver et enestående indblik i, hvorfor Clegg gør som han gør og hvad det gør ved et menneske at være fuldstændigt prisgivet et andet menneske. Det psykologiske spil er fremragende beskrevet og som andre gode bøger, kan den sagtens læses flere gange. Det er de enige i på Litteratursiden.

Sådan vælger du den rigtige bog

Der er masser af gode bøger at vælge mellem, og du kan hurtigt slæbe tolv tykke romaner med hjem fra biblioteket og ende med ikke at læse nogen af dem. Det er rigtigt ærgerligt, og for at sikre, at du får de rigtige bøger med, er der et par overvejelser, du kan gøre dig. 

Hvor lang tid har du?

Står du foran en ferie uden planer, kan du sagtens kaste dig over et digert værk på 500 sider, eller en serie på fem gode bøger, og så skal du egentlig kun overveje hvilken genre, du kan lide og måske hvem, din yndlingsforfatter er. Men det kan også være, at du bare skal have noget at falde i søvn til efter en travl dag. I så fald er det træls at gå i gang med en trilogi, for når du kun et par sider hver aften, kan du nemt miste modet. I det tilfælde kan du overveje en kortroman i stedet. På den måde har du stadig begyndelsen i skarp erindring, når du når slutningen.

Hvad er du ude efter?

Mærk efter i maven. Hvad leder du efter i en bog? Trænger du til at grine eller gyse? Har du brug for en opløftende fortælling, eller er du i humør til noget tungt og mørkt? Det er trist at sidde med en dyster fortælling, når du i virkeligheden helst ville læse noget lyst og let – og omvendt. Og verden er fuld af gode bøger, så der er helt sikkert en, der passer til dit humør.

Hvor stort overskud har du?

Hvis du har travlt og er stresset, har du måske mest brug for noget, der er let at fordøje. Hvor sproget ikke er for kunstfærdigt og plottet ikke for kompliceret. Hvis du til gengæld går og keder dig  og trænger til en intellektuel udfordring, så skal du snarere gå efter fortællinger, der leger med sproget eller har et emne, der får dig til at tænke videre, når du lægger bogen fra dig. Altså gode bøger med udfordringer.

Vi har samlet de bedste serier 

FAQ – ukendte genrer i gode bøger

Hvad er Chic lit/lad lit?
Chic lit eller lad lit er humoristiske beskrivelser af enten en kvindes eller en mands mere eller mindre håbløse bestræbelser på at finde kærligheden. Et eksempel er Helen Fieldings fire gode bøger om Bridget Jones.
Hvad er Domestic noir?
Domestic noir er en form for psykologisk thriller, der foregår indenfor hjemmets fire vægge. Et eksempel er Paula Hawkins roman “Kvinden i toget”.
Hvad er Cyberpunk?
Cyberpunk er science fiction, hvor avanceret teknologi kombineres med truende undergang. Et eksempel er Philip K. Dicks Drømmer androider om elektriske får, der dannede grundlag for filmen “Blade Runner”.

Hele dette website er et kommercielt samarbejde mellem Berlingske Media og udvalgte partnere. Alt på siden er sponseret indhold. Læs mere her