Det ultimative overblik over de bedste DNA tests

Hele dette website er et kommercielt samarbejde mellem Berlingske Media og udvalgte partnere. Alt på siden er sponseret indhold. Læs mere her

Det ultimative overblik over de bedste DNA tests

Vil du finde ud af, hvor dine forfædre kommer fra? Få svaret med en DNA test

Senest opdateret 13/04/2023

Når du drømmer om at finde ud af, hvor dine forfædre nedstammer fra, kan du finde ud af det gennem en DNA test. Det er både sjovt og lærerigt at finde ud af, at du har aner fra steder, du slet ikke vidste. Nogle DNA tests giver dig også brugbare sundhedsinformationer, som du kan bruge til at blive klogere på dig selv.

Vi har samlet 5 af de mest populære test på markedet, så du kan få et overblik over dine muligheder, når du ønsker at kende til din families baggrund. Derudover skriver vi om de vigtigste overvejelser, du bør gøre dig, inden du tester dit DNA.

Metoden bag DNA test oversigten

Vores overblik er baseret på sammenligninger af DNA tests fra en række brands. Vores anbefalinger er en samlet vurdering af udvalgte produkter, der ifølge vores research er gode bud på din næste DNA test. Vores team af researchere vurderer produkterne ud fra følgende parametre:

 • Overblik over produkter fra forskellige kilder
 • Produktets egenskaber og specifikationer
 • Producentens omdømme, service og garantier

Ovenstående parametre holdes op imod pris og kvalitet. Det er vigtigt at pointere, at rækkefølgen ikke repræsenterer en rangering af produkter, men rettere en gennemgang af udvalgte DNA tests til forskellige behov.

MyHeritage DNA test

MyHeritage DNA test

MyHeritage DNA test – Giver dig de fleste matches i Europa

MyHeritage er en af de mest populære DNA tests på markedet, og det er den mest brugte test i Europa. Når du modtager dit kit, er det nemt og hurtigt at teste gennem skrab i munden, så hurtigt at det kun tager 2 minutter at udføre. Når du har foretaget din test, sender du den blot med posten, og så er det bare at vente på de spændende resultater, som vil komme i løbet af 3-4 uger. 

Virksomheden går meget op i, at du som forbruger kan oplyse dine data og afgive dit DNA sikkert. Og du bliver lovet, at oplysninger aldrig vil blive solgt til en tredjepart, hvilket du ikke er lovet alle steder. Når du modtager svaret, kan du inde på hjemmesiden finde et smart skema med estimaterne over, hvor du nedstammer fra. Derudover får du også en brugbar oversigt med de personer, du har matchet med. Her kan du se, hvor mange procent DNA i deler, og der er mulighed for at tage kontakt.

MyHeritage tilbyder også at du som bruger kan oprette et online stamtræ, animere dine familiefotos og søge ned i milliarder af optegnelser i den internationale database.

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.

 • Største database over brugere fra Europa

 • Ofte på tilbud

 • Svartiden kan være lang

 • Kan godt til tider give et meget generisk svar

Atlas Biomed DNA test

Atlas Biomed DNA test – Stor kortlægning af sundhed

Atlas Biomed skiller sig ud fra de andre udbydere af DNA tests, da de giver dig en lang række personlige- og sundhedsinformationer, de andre ikke tilbyder. Du får udbygget en langt mere avanceret profil over alt fra dit helbred, til hvordan din personlighed kan være skruet sammen. Derudover får du ligesom med de andre test også et overblik over, hvor du nedstammer fra. 

Atlas kigger på mere end 400 forskellige parametre for at kunne fortælle dig om dine særlige træk og egenskaber. Testen er dyrere end andre på markedet, men du får til gengæld også langt mere omfattende svar. Den kan derfor også bruges af sundhedsmæssige årsager, når du ønsker at vide mere om hvilken livsstil, der ville være den bedste for dig. Virksomheden er britisk, og medarbejderne har særligt speciale inden for blandt andet genetik, bioteknologi og medicin.

Testen kræver kun at du sender dit spyt afsted med posten, hvor du efter 4-8 uger modtager dit testsvar

 • Fortæller dig blandt andet om mulige sygdomsrisici

 • Tester oprindelse - også neandertalergener

 • I den dyre ende

 • Forholdsvis lang svartid

AncestryDNA

AncestryDNA – Ideel til dig der ønsker historisk kontekst

Wirecutter er en side, der hører under the New York Times. De tester en bred række af produkter og skriver anmeldelser. I en guide af DNA kits har de valgt AncestryDNA som deres foretrukne. Den roses for at komme med klare resultater.

Ancestry er angiveligt den udbyder af DNA tests, der har den største database over folk, der har ladet sig teste. Det giver dig gode muligheder for at finde nogen, du kan være beslægtet med, hvis det er det, du ønsker. Dog skal du være opmærksom på, at mange af deres brugere er amerikanske. Ancestry har udover deres kæmpe database også mange slægtsforsknings ressourcer såsom danske kirkebøger. 

Det giver dig rig mulighed for selv at søge videre i din historie. Selve testen foregår ved, at du spytter ned i et lille rør, til det er tilstrækkelig fyldt. Efterfølgende sendes testen med posten, og efter nogle uger vil du modtage svar med informationer om, hvilke regioner din DNA stammer fra. Når du modtager dine svar fra Ancestry får du også historiske informationer om, hvad der skete på de steder, da dine forfædre befandt sig der, samt et overblik over hvilke regioner i landet du stammer fra.

 • Du får en historisk kontekst

 • Prisen er god

 • Flest amerikanske brugere

 • Tilstrækkeligt svar

23andMe DNA test

23andme
Prissammenligning

23andMe DNA test – giver mere udførlige svar på din oprindelse

PCMag UK har lavet et overblik over 5 forskellige DNA kits. De har valgt 23andMes DNA test som redaktionens udvalgte, og den får  ros for god interaktion.

Når du vælger test fra 23andMe, har du valget mellem to forskellige kit. Et der viser hvor du nedstammer fra ligesom andre typer, og et hvor sundhedsinformation også bliver gennemgået. Når du vælger den store pakke, får du udover informationer om din genetiske baggrund også indsigt i forskellige sundhedsrisici, som din DNA, eftersigende, kan løfte sløret for, om du bærer. 

Med 23andMes teknikker, kan du til forskel for nogle af de andre kits finde ud af, hvilken haplogruppe du tilhører. 

Det vil sige, hvilken forfaders gruppe du er nedstammet fra. 23andMe deler verden op i mere 2000 regioner, hvilket giver en mere præcis indsigt i nedstamningen – det er flere regioner end de tilsvarende tests tilbyder at redegøre for. 

Ligegyldig hvilken pakke du vælger, får du informationer om, hvordan din DNA påvirker blandt andet dit udseende og din smagssans.

 • Yderst brugervenlig hjemmeside og test

 • Tilbyder test med sundhedsinformationer

 • Har ikke lige så stor database som andre udbydere

 • Begrænset svar sammenlignet med testen fra Atlas

FamilyTreeDNA test

FamilyTreeDNA test – udbyder mange forskellige pakker

PCWorld har testet FamilyTreeDNAs kit. Af fordele nævnes, at testen kan skelne mellem slægtninge fra mors og fars side.

FamilyTreeDNA tilbyder et af de største udvalg af forskellige typer af tests, men er samtidig en af de mindre anvendte udbydere i forhold til nogle af de tidligere nævnte. Den klassiske pakke med informationer om, hvor du nedstammer fra, kaldes for Family Ancestry. Derudover tilbyder de også en lidt dyrere pakke, hvor der redegøres for sundhedsinformationer. 

Den kan hjælpe dig med at give indsigt i, hvordan du er skruet sammen. Du får her 30 dages medlemskab af deres app, hvor du vil få specialiserede mad- og fitnessplaner. FamilyTreeDNA skiller sig ud fra andre udbydere ved at tilbyde en specifik pakke til dem, der ønsker informationer fra enten deres moderlige eller faderlige del af DNA’et. Det kan blandt andet give et billede af, hvordan dine forfædre har migreret. Grundet DNA’s sammensætning er det kun folk med det mandlige kønskromosom, som kan spore de faderlige gener.

Testen kræver kun at du skraber på indersiden af munden, hvor du derfor sender den afsted med posten. Derefter går der kun 4-8 uger før du modtager dit testresultat.

 • Tilbyder flere forskellige avancerede pakker

 • Nem at bruge

 • Ikke så mange danske brugere

 • Dårligste karakter sammenlignet med andre DNA tests

Vigtige overvejelser inden køb af DNA test

Det kan virke som en stor ting at finde ud af, hvor man nedstammer fra. Det er informationer som i yderste tilfælde kan ændre hele din selvopfattelse. Der er derfor nogle essentielle overvejelser, du bør gøre dig, inden du kaster dig ud i at kende dit DNA.

Ønsker du at se dine DNA matches?

Når du har fået testet din DNA, vil du de fleste steder få en oversigt over, om du har nogle matches. Det er vigtigt, at du gør op med dig selv, om du er klar til at se, at du deler DNA med folk, du ikke kender. Nogle kan blive overraskede over at finde ud af, at tingene ikke lige er, som de regnede med.

Hvilket kit skal du vælge?

Når du ønsker viden om din personlighed og sundhed, skal du gå efter et kit, der analyserer mere dybt end blot herkomst. Når du kun er interesseret i at vide, hvor du nedstammer fra, kan du nøjes med de helt basale kits.

Hvor meget må det koste?

Der kan være stor prisforskel på de forskellige kits. Gør op med dig selv, hvor mange penge du vil bruge på opdagelsen, i forhold til hvor meget det betyder for dig.

Gennemgang af kilder

Nogle af kilderne bruger betegnelsen “test”. Vi ved dog ikke, om og på hvilket grundlag, kilderne har udført det. Vi ved heller ikke hvilke kriterier kilderne har lagt til grund for deres “tests”.

PCMag

PCMag.com er et stort og anerkendt online magasin, der blandt andet anmelder forbrugerelektronik. Det findes i flere internationale udgaver, og ejes af mediekoncernen Ziff Davis, der udgiver digitale medier i flere end 100 lande. Du kan læse mere om PCMag her.

Techradar

Techradar vil være den foretrukne kilde til teknisk købsrådgivning. De leverer de seneste nyheder indenfor teknologi, og kommer med relevante anmeldelser og spændende artikler om udvalgte produkter.

Målet hjælpe forbrugeren med at finde den perfekte teknologi. Det gør de gennem ekspert-guides og dybdegående anmeldelser. Hos Techradar får du også de seneste rygter og nyheder om de næste store produktlanceringer. Du kan læse mere om mediet her.

FAQ

Kan jeg finde relaterede slægtninge?
Ja, du kan finde folk, som du deler DNA med gennem testen. I Europa er MyHeritage den mest brugte test til at finde relaterede slægtninge.
Hvordan bruger jeg en DNA test?
Når du modtager dit kit, skal du enten foretage mundskrab eller lave en spytprøve. Den sendes efterfølgende ind til laboratoriet, som analyserer dine resultater, hvorefter du får dem på hjemmesiden eller appen.
Hvad koster en DNA test?
Priserne på DNA tests varierer meget alt efter udbyder og type. De helt billige kan på tilbud koste ned til 350 kr., mens der findes test til over 1.500 kr.

Vi inspirerer dig til gode bøger 

Hele dette website er et kommercielt samarbejde mellem Berlingske Media og udvalgte partnere. Alt på siden er sponseret indhold. Læs mere her