De 4 bedste cylinderklippere: Sådan vælger du den rigtige plæneklipper

Hele dette website er et kommercielt samarbejde mellem Berlingske Media og udvalgte partnere. Alt på siden er sponseret indhold. Læs mere her

cylinderklipper

Vi har fundet gode cylinderklippere til ethvert budget

Senest opdateret 28/06/2023

Er du haveejer? Og vil du gerne have en miljøvenlig, enkel og prisvenlig plæneklipper, hvor der gerne må komme lidt ekstra sved på panden? Så gå efter en cylinderklipper – også kendt som en håndskubber. Eftersom du selv skal skubbe plæneklipperen rundt – og således ikke får hjælp fra en motor – passer en cylinderklipper bedst til de mindre græsplæner.

Cylinderklippere er generelt kendt for at levere en meget ensartet klipning, men du skal stadig være opmærksom på elementer som klippebredde, mulige højdeindstillinger og selve designet. Vi præsenterer dig her for de 4 bedste cylinderklippere samt gode råd og tips til, hvad du mere specifikt skal kigge efter i købsfasen.

Metoden bag overblikket over plæneklippere

Vores overblik er baseret på sammenligninger af plæneklippere fra en række brands. Vores anbefalinger er en samlet vurdering af udvalgte produkter, der ifølge vores research er gode bud på din næste plæneklipper.

Vores team af researchere vurderer produkterne ud fra følgende parametre:

 • Overblik over produkter fra forskellige kilder
 • Produktets egenskaber og specifikationer
 • Producentens omdømme, service og garantier

Ovenstående parametre holdes op imod pris og kvalitet. Det er vigtigt at pointere, at rækkefølgen ikke repræsenterer en rangering af produkter, men rettere en gennemgang af udvalgte plæneklippere til forskellige behov.

AL-KO Gudenaa GU 400

AL-KO Gudenaa GU 400

AL-KO Gudenaa GU 400 – en af favoritterne hos forbrugerne

AL-KO’s cylinderklippere har i det hele taget ofte været fremhævet som nogle af de bedste i kategorien, bl.a. hos TV2 Fri, hvor en af de billigere modeller fra AL-KO blev foretrukket frem for nogle af de langt mere avancerede maskiner.  

AL-KO Gudenaa GU 400 har den force, at den kan slå græsplæner på op til 800 m2 – hvilket er uhyre meget for en håndskubber. De helt billigere modeller i kategorien kan som regel kun klare små 100-200 m2. GU 400 har en god klippebredde på 40 cm, mens klippehøjderne kan indstilles fra 19 mm til 38 mm. Du får desuden stor glæde af håndskubberens 5 selvslibende knive.

Et af de eneste minusser ved AL-KO GU400 er, at den er noget tung med sine 14 kg. Der er dog kræset om såvel håndtag som hjul, så du får en både ergonomisk og effektiv fremdrift. Præcis som med Husqvarna Novolette 400 kan du her tilkøbe en opsamler som ekstratilbehør.

Udvalgte specifikationer

 • 5 selvskærpende knive
 • Klippebredde på 40 cm
 • 4 klippetrin – fra klippehøjde på 19 mm til 38 mm
 • Kan udstyres med opsamler
 • Flere indstillingsmuligheder

 • Kan klippe plæner på op til 800 m2

 • Opsamler er et tilkøb

 • Vejer 14 kg.

Gardena 400

Gardena 400

Gardena 400 – god håndskubber til den regulære plæne

Gardena 400 er en af de cylinderklippere, der også er med i top over Tænks samlede test af plæneklippere – med sine 63% ligger den ikke langt fra de konkurrerende produkter. De høje karakterer falder særligt under punkter som brugervenlighed, herunder betjening og klippehøjdeindstillinger.

Det er en forholdsvis prisvenlig cylinderklipper, der med en pris godt under 1.000 kr. vil være et attraktivt valg for mange forbrugere. Det vil særligt være villaejere med mere regulære plæner, der vil få størst fornøjelse af Gardenas cylinderklipper. Ifølge Tænk klarer plæneklipperen sig mindre godt på et ujævnt terræn samt med det grovere græs. Omvendt placerer den sig på et godt mellemniveau, når det kommer til den mere typiske græsslåning. Så alt i alt får du en ret god løsning til prisen. Det er en cylinderklipper, der er bedst egnet til et areal på omkring 200-250 m2.

Med en klippebredde på 40 cm og en 4-trins klippehøjdeindstilling i intervallet 12-42 mm er der også gode justeringsmuligheder, så du bedre kan tilpasse græsslåningen til den aktuelle opgave. Gardenas cylinderklipper har også et foldbart håndtag, så det bliver nemmere at sætte den væk til opbevaring i eksempelvis sommerhuset.

Udvalgte specifikationer

 • Klippebredde på 40 cm.
 • 4 klippetrin – fra klippehøjde på 12 mm. til 42 mm.
 • Foldbart håndtag
 • Foldbart håndtag

 • God til prisen

 • Er ikke så terrænvenlig

 • Ikke det bedste valg til det grovt græs

Wolf-Garten TT 380

Wolf-Garten TT 380

Wolf-Garten TT 380 – solid cylinderklipper til den mindre plæne

Wolf-Garten TT 380 er endnu en af de cylinderklippere, der klarer sig rigtigt pænt i Tænks test, og som desuden har fået karakteren ”gut” hos Testberichte.de – den næstbedste karakter.

Tænks testscore ligger også her på 63%, og præcis som med Gardena 400 er det en cylinderklipper, der klarer sig godt i det mere regulære terræn, men har større problemer med langt og fugtigt græs. Hos Testberichte.de bliver det bemærket, at det fugtige græs hurtigt klæber sig til cylinderen og derfor også skal fjernes lidt oftere.

Til gengæld får du en meget solid konstruktion i stål og aluminium, en lydsvag maskine samt en god brugervenlighed i de forskellige betjeningsfunktioner.

Wolf-Garten TT 380 er udstyret med 5 knive og har en klippebredde på 38 cm. samt en 4-trins klippehøjde på 13 til 38 mm. Det vil typisk være en plæneklipper, der passer til arealer på omkring 200 m2.  

Udvalgte specifikationer

Klippebredde på 38 cm

 • 4 klippetrin – fra klippehøjde på 13 til 38 mm.
 • Græsopsamlerpose skal købes som tilbehør
 • Klare sig godt i regulært terræn

 • Solid konstruktion i stål og aluminium

 • Har et stort spænd i klippehøjde med kun 4 indstillingsmuligheder

 • Ikke det bedste valg til fugtigere og grovere græs

Fiskars StaySharp Max

Fiskars StaySharp Max

Fiskars StaySharp Max – specialdesign, der klipper helt ud til kanten

Hjulene er monteret henholdsvis foran og bag ved cylinderen – du slipper således for en opfølgende omgang med græstrimmeren. Cylinderklipperen har også forudkast, så græsset ikke rammer dig under græsslåningen, ligesom det er meget lydsvagt.    

Det er bestemt også værd at nævne, at Fiskars StaySharp Max har selvskærpende knive, så du slipper for at bruge meget tid på slibning af cylinderklipperens knive. Det er dog altid en god idé at vedligeholde dem fra tid til anden.

Du skal være opmærksom på, at det er en tungere maskine (grundet specialdesignet) på lige under 24 kg, men det er ifølge testpanelerne relativt nemt at flytte rundt på plæneklipperen. Med en klippebredde på 61 cm. og klippehøjder i spændvidden 25 til 100 mm. kan den sagtens kan bruges til græsplæner på op til 500 m2.

Udvalgte specifikationer

 • Klippebredde på 61 cm.
 • 4 klippetrin – fra klippehøjde på 25 til 100 mm.
 • Højdejusterbart håndtag
 • Stor klippebredde

 • Klipper helt ud til kanten

 • I den dyre ende

 • Tung

Vigtige overvejelser inden køb af cylinderklipper

Størrelse på plænen – er en cylinderklipper reelt dét, du søger?

Håndskubbere er populære plæneklipper – de er ikke motoriserede og kræver derfor hverken brændstof eller ledning. Samtidig leverer de et meget rent og ensartet snit. Du skal dog nøje overveje, om du har lyst såvel som kræfter til at skubbe cylinderklipperen rundt på egen hånd.

Tag et kig på din plæne. Er det realistisk at slå den ved håndkraft? Håndskubbere er en type plæneklipper, der egner sig bedst til mindre græsplæner med kortere græs og et mere ensartet terræn.

Vil du slippe for arbejdet, kan du overveje en robotplæneklipper

Klippebredde – hvor bredt et snit får du med din cylinderklipper?

En anden vigtig ting er at kigge på maskinens klippebredde – hvor bredt et snit bliver der skåret af græsset, når du kører henover det. Det kan have en væsentlig betydning, når du skal vurdere, hvor lang tid det vil tage at slå græsset med din håndskubber.

Det kan også være en god idé at vælge en model med justerbare klippehøjder, så du kan tilpasse maskinen alt efter græssets højde. Cylinderklippere er dog som udgangspunkt ikke velegnede til alt for højt græs.

Smarte designfunktioner – får du noget med i købet?

Cylinderklippere er en ret simpel konstruktion, men nogle af de mere avancerede modeller har naturligvis flere smarte designfeatures. Det kan være alt fra flere indstillingsmuligheder til foldbare og ergonomiske håndtag. Dertil findes der også cylinderklippere med motor. Du kan også overveje en cylinderklipper med tromle.

Du kan også med fordel overveje en cylinderklipper med opsamler, så du ikke skal rive græsset sammen efter græsslåningen.

Gennemgang af kilder

Nogle af kilderne bruger betegnelsen “test”. Vi ved dog ikke, om og på hvilket grundlag, kilderne har udført det. Vi ved heller ikke hvilke kriterier kilderne har lagt til grund for deres “tests”.

Tænk

Forbrugerrådet Tænk publicerer årligt adskillige uafhængige forbrugertests. De har til hensigt at afklare, om produkterne lever op til de respektive løfter og krav. Forbrugertests fra Tænk er underlagt et stort antal testkriterier og anses for at være meget pålidelige.

Tænk står bag en større test af plæneklippere – der indgår pt. over 80 maskiner i testen.

Maskinerne omfatter både el-plæneklippere, batteridrevne plæneklippere samt håndskubbere (cylinderklippere). Plæneklipperne er vurderet ud fra en skala, hvor 100% er topscoren. Testkriterierne tæller bl.a. brugervenlighed, plæneklipning og støjniveau.Læs testen her

Google Shopping

Annonceværktøjet Google Shopping er inddraget som en kilde til forbrugeranmeldelser for produktet AL-KO Gudenaa GU 400. Cylinderklipperen har modtaget gennemsnitskarakteren 4,8 ud af 5 mulige stjerner og bygger i øjeblikket på mere end 60 anmeldelser.

Læs anmeldelserne her

Testbladet.dk

Testbladet.dk er et online forbrugermagasin, der har dedikeret sig til at publicere forbrugeranmeldelser fra en lang række forskelligartede produktkategorier. Testbladet.dk bliver drevet af den århusianske virksomhed Adlab Aps.  

Læs anmeldelsen her

TV 2 Fri

TV 2 Fri har testet cylinderklippere i programmet Fri Tester. Udsendelsen, der er fra 2015 kan ses i sin helhed på TV 2 Play og et kort uddrag her.

Eftersom maskinen stadig kan købes på det danske marked har vi vurderet det relevant at tage den med i guiden her, selvom testen er en del år gammel.

Testberichte.de

Testberichte.de er en tysk forbrugerportal, hvor der bliver indhentet testanmeldelser fra et stort antal tysksprogede medier. Ud fra de angivne karakterer bliver produkterne klassificeret i kategorier som sehr gut og gut. Vær opmærksom på, at en del af testanmeldelserne kan ses i uddrag, men at de ofte kun kan læses i deres helhed bag betalingsmure.

Læs anmeldelsen af Wolf-Garten TT 380 her
Læs anmeldelsen af Fiskars StaySharp Max her

FAQ

Hvad er en cylinderklipper?

En cylinderklipper er en ret simpel plæneklipper, som også kaldes en håndskubber. Græsset slås ved, at du ved egen håndkraft skubber maskinen hen over plænen, der via sin cylindermekanisme løfter græsset og skærer det over i et lige snit.

Hvad er fordelene ved at vælge en cylinderklipper?

Den er billig i drift og larmer ikke – du kan også være sikker på, at den altid virker, da du ikke har brug for strøm. Til gengæld skal du selv skubbe maskinen hen over græsset uden brug af motor eller batteri. Det er også et miljøvenligt alternativt til en plæneklipper, der kører på fossile brændstoffer.

Hvilken type græsplæne er bedst egnet til en cylinderklipper?

Cylinderklippere, også kaldet håndskubbere, passer bedst til mindre græsplæner, uden alt for højt græs og uden meget kuperede terræner.

Hele dette website er et kommercielt samarbejde mellem Berlingske Media og udvalgte partnere. Alt på siden er sponseret indhold. Læs mere her