Hele dette website er et kommercielt samarbejde mellem Berlingske Media og udvalgte partnere. Alt på siden er sponseret indhold. Læs mere her

Billig strøm: Overblik over el-selskaber

Billig strøm

Er du også på udkig efter billig strøm? Mange danskere er blevet ekstra opmærksomme på, hvornår det er muligt at få adgang til billig strøm. Priserne skifter hele tiden, men der kan være mange grunde til, at elregningen stiger.

Her kan du blive klogere på, hvorfor priserne på el er, som de er, og hvordan prisen på strøm er skruet sammen. Samtidigt giver vi dig gode tips og tricks til, hvordan du kan spare mere på elregningen og få bedre råd i hverdagen.

Om sammenligningen

Nedenstående sammenligning viser et udvalg af udbydere. Den dækker ikke 100% af alle danske energiselskaber.

Sådan fastsættes elprisen

Prisen på strøm afhænger af forskellige ting, og den ligger hele tiden og svinger alt efter udbud og efterspørgsel. Derfor kan der også være stor forskel på prisen fra dag til dag, uge til uge.

Europas lande har en fælles el-børs

Danmarks produktion af el bliver ikke kun forhandlet og sendt ud til de danske borgere. I stedet er Europas landes produktion forbundet med en fælles el-børs, hvor strøm fra landene forhandles. Det betyder, at der hele tiden er en kontinuerlig produktion af strøm, der kan sendes ud til forbrugerne. Vores nabolande har derfor også indflydelse på, hvordan priserne på el ligger, når vi både eksporterer og importerer strøm.

Eksempelvis kan blæsevejr og solskin i andre lande have betydning for prisen på el i Danmark. Når der kan produceres mere vedvarende energi, vil prisen nemlig falde.

Derudover har også priserne på kul og gas betydning for prisen. Ressourcerne bliver brugt på forskellige elværker i Europa til at producere el, og derfor kan stigende priser på råvarer direkte have indflydelse på prisen for strøm.

Det har indflydelse på elprisen

Her får du et kort overblik over, hvad der har betydning for, om der er billig strøm til dig. Det er en række faktorer, du ikke selv har den store kontrol over, og som derfor vil ramme alle forbrugere.

Vejret

Ting som solskinstimer og vind kan have stor indflydelse på elprisen. Blandt andet spiller vejret en stor rolle for, om du kan få billig strøm.

Hvis der er god vind og vindmøllerne er i gang, bliver der produceret mere strøm i Danmark, end vi reelt set kan bruge. Også solcellerne kan have betydning for elpriserne, hvor der kun kommer flere og flere solceller og solcelleanlæg rundt om i landet – både hos private og i store parker.

Stigende energiforbrug

Der kommer kun flere og flere elektriske apparater til i vores hverdag. Eksempelvis har elbilen gjort sit indtog på de danske landeveje, og det betyder et stigende elforbrug. Det har også betydning for prisen, for jo større efterspørgslen bliver, jo dyrere vil strømmen også blive efterhånden.

Naturgaspriserne

Krigen i Ukraine har haft stor betydning for priserne på naturgas. Rusland har naturgas, som vi har valgt fra, fordi vi ikke støtter op om konflikten, de har startet. Prisen på naturgas er steget, og der er og vil være problemer med forsyningen, der måske vil ophøre helt eller i hvert fald være mindre, end vi har været vant til herhjemme.

Fordi alle typer af el bliver forhandlet på én børs, vil også prisen på naturgas have betydning for priserne på el generelt.

Og andet…

Vind, sol og energiforbruget har betydning for prisen, men andre mere politiske træk kan også have betydning. Priser på råvarer, klimapolitik og CO₂-kvoter har også indflydelse på, om der er billig strøm. Derfor kan beslutninger, kriser og krige have betydning, som vi oplever det med konflikten i Ukraine.

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.
Du kan blive klogere på elpriserne i videoen herover

Hvorfor er der forskel på elprisen i øst og vest?

Produktionen af strøm har betydning for prisen, ligesom efterspørgslen også har. Der kan god også være forskel på, om du bor i øst eller vest, når det kommer til priserne.

De fleste dage vil der som udgangspunkt ikke være den store forskel, men det kan afvige. Det er særligt afgifter til transport og lignende, der kan være varierende, men også prisen kan ligge forskelligt alt efter, hvor du bor.

Øst og vest for Storebælt

Man deler Danmark op i forhold til Storebælt, der giver en øst- og en vestside. På den vestlige side er priserne i forhold til el mere afhængige af produktionen i Tyskland. Når det ikke blæser nok i Danmark, vil priserne derfor være fastsat efter de tyske elpriser. I Tyskland er priserne på el ofte dyrere end i resten af Norden.

På østsiden er det Sveriges produktion, der kan have betydning for prisen. I Sverige er det billigere at producere strøm, og derfor kan elpriserne også ligge lidt lavere.

Fast og variabel pris

Der er grundlæggende to forskellige måder, du kan betale for din el på. Det er enten med en fast elpris eller en varierende elpris. Det er op til dig at vælge den aftale, der bedst matcher dit forbrug. Derfor er det en god ide, at du kender forskellen og tager et bevidst valg, når du skal have billig strøm.

Fast elpris

Med en fast aftale vil du have en elpris, der er let at forudsige. Det kan give stor tryghed, at du ved, at prisen ligger på et fast beløb, som du betaler hvert kvartal.

Det betyder ikke nødvendigvis billig strøm, bare fordi du har en fast elpris. Derimod kan du misse chancen for at tilpasse dit forbrug i forhold til prisernes stigning og fald i løbet af dagen.

Det kan dog derimod være en god løsning, hvis du har et stramt budget og ønsker fuldt overblik og kontrol med dine regninger.

Fordele ved fast pris

 • Hvis du kender dit forbrug, ved du altid hvad næste elregning lyder på.
 • Du slipper for at planlægge dit forbrug.

Ulemper ved fast pris

 • Du sparer intet ved at lægge dit forbrug i de timer, strømmen er billig.
 • Din eneste vej til en lavere elregning er at bruge mindre strøm.

Variabel elpris

Vil du gerne have billig strøm, og har du is i maven, kan du vælge en varierende elpris. Elprisen vil svinge meget, men det kan også give store besparelser.

Hvis du udnytter strømmen, når der er billig strøm i løbet af dagen, vil du kunne spare mange penge. Det kan derfor også kun lade sig gøre, hvis du indgår en aftale med varierende elpris, hvor du betaler for dit forbrug.

Fordele ved variabel pris

 • Udnyt den billige strøm ved at planlægge dit forbrug.
 • Kan relativt hurtigt ses på din elregning.

Ulemper ved variabel pris

 • Du skal holde øje med hvad strømmen koster nu og i de kommende timer.
 • Det kan være svært at vente til strømmen er billig.

Skatter og afgifter

El koster ikke kun selve prisen for strømmen. Der kommer oveni en række afgifter til blandt andet transport.

Prisen på afgifterne afhænger af lokationen, hvor du har din bolig. Derfor kan der også være forskel på priserne i henholdsvis øst og vest, fordi afgifter og transport kan være forskelligt.

Der er mulighed for at få en lavere afgift, hvis du eksempelvis har en varmepumpe eller en elbil. Husk at tjekke, om du har mulighed for at få nedsat afgifterne, så du kan få billig strøm og spare ekstra på regningerne.Hvordan sikrer jeg mig, at jeg får de rigtige besparelser på afgiften?

Det er dit eget ansvar, at din bolig står opført med de rigtige oplysninger i Bygnings- og Boligregistret, der forkortes BBR. Hvis du eksempelvis ændrer på den måde, du får varme i boligen, eller du køber en elbil, der kræver opladning i garagen, skal du sørge for at oplyse det til BBR.

Hvis ellers din bolig er opført korrekt, får du automatisk besparelserne og dermed billig strøm. Det er derfor op til dig at sikre, at alt er registreret korrekt, så du sparer mest muligt.

Kogespidsen

Tidspunktet fra cirka 17 til klokken 20 kaldes også for ”kogespidsen”. Det er det tidspunkt for dagen, hvor de fleste danskere bruger mest strøm. Du kan sikkert selv genkende, at det er i det tidsrum, hvor du vasker tøj, laver mad og generelt tænder for de elektriske apparater. Derfor topper det generelle forbrug sent på eftermiddagen og først på aftenen.

Har du en varierende elpris, kan du spare penge. Du kan bruge billig strøm, hvis du planlægger at anvende strømmen udenfor kogespidsen, hvor prisen er lavere. Det kan kræve lidt ekstra planlægning, men det kan i sidste ende være det, der sparer dig penge med billig strøm.

Brug billig strøm om natten

jumpstory download20221017 085311

Om natten er det muligt at få billig strøm. Prisen på el afhænger også af, hvor stor efterspørgslen er. Derfor kan du spare penge ved at lade de tunge elektriske apparater køre om natten, hvor strøm er billig.

Cirka fra midnat og indtil den tidlige morgen cirka klokken 5 er strømmen billigst. Du kan derfor vaske tøj, køre opvaskemaskinen og tørre tøj om natten. Det samme gælder også, hvis du har en varmepumpe eller en elbil, du kan lade køre og lade op om natten. Husk dog, at det kræver en elaftale med variabel pris. Har du en fastprisaftale, betaler du samme pris for din strøm døgnet rundt.

Tjek dit elselskab giver mulighed for billig strøm

Du skal dog være sikker på, hvordan dit elselskab har valgt, at priserne er sat. Nogle elselskaber har sat priserne for el lavere om dagen, hvor priserne er højere om natten. Andre selskaber tilbyder endda gratis strøm i nattetimerne, så tjek din specifikke udbyder. Ved at tilpasse dit forbrug til elselskabets priser, kan der være penge at spare med billig strøm.

En anden fordel ved at bruge strøm om natten er, at en større andel af strømmen er grøn. Du kan derfor reducere udledningen af CO2, hvis du bruger den grønne strøm i nattetimerne.

Sådan sparer du penge om natten på strøm

Hvis du vil have ekstra udbytte af de timer med billig strøm, der er om natten, kan du blandt andet overveje:

 • At køre opvaskemaskinen og vaskemaskinen om natten, mens husholdningen alligevel sover.
 • At oplade dine elektriske apparater som computer, mobil, høretelefoner og andet, mens du ikke bruger dem.
 • At lade elbilen op om natten, hvor den alligevel ikke er i brug, så den er klar til dagtimernes brug.

Hvis det skal være nemt at tænde for eksempelvis tørretumbler eller opvaskemaskinen, når der er billig strøm om natten, kan du få udgaver med timer. Timeren kan du indstille, så maskinerne automatisk tænder midt nat, hvor priserne er i bund.

Der er sikkert andre ting, der bruger strøm, som du kan overveje, om kun skal køre i nattetimerne. Mange bække små gør den store forskel i sidste ende, når elregningen skal betales.

Billig grøn strøm

Hvis du går efter en lavere elregning, kan du i samme omgang også gøre noget godt for miljøet. Generelt er det sådan, at den billige strøm også er grøn. Den grønne strøm stammer fra vedvarende kilder såsom vindmøller og solceller, hvor der udledes minimalt med CO2.

Hor grøn er strømmen de kommende timer? Få svaret her

Bruger du strømmen, når der er lavest efterspørgsel, vil du som udgangspunkt kunne regne med, at der strømmer grøn billig strøm ud af stikkontakterne.

Det kan dog ikke garanteres 100%, fordi alt el, der bliver produceret i Europa, bliver forhandlet samme sted. Du kan derfor ikke vide med sikkerhed, at billig strøm stammer fra vedvarende energikilder eller er fremstillet på et gasværk eller kulkraftværk.

Sammenlign elpriser på billig strøm

Det kan måske være svært at gennemskue, hvad der er den rigtige el-aftale for dig. Det skal helst være den billigste og mest fordelagtige aftale, så du ikke betale ekstra for unødige ting.

Hvis du overvejer at skifte elselskab for en lavere pris på strøm, skal du sammenligne dine muligheder. Måske er der én af løsningerne, der matcher din husstands behov bedre.

Billig strøm er ikke kun selve prisen for strøm, men også at gebyrer og lignende ikke er høje. Derfor er billig strøm en kombination af både prisen på el og udgifter til elselskabet generelt.

Kan jeg få gratis strøm?

Prisen på el kan faktisk komme helt i bund til 0 kroner ved særlige lejligheder. Det kan eksempelvis være på meget blæsende eller solrige perioder, hvor der kan produceres mere strøm i Europa med vindmøller og solceller.

Du vil dog kunne få helt gratis el, for der er altid afgifter og transport, der kommer oveni prisen.

Hvem leverer el til mig?

Der er mange forskellige leverandører af strøm, som du kan være tilmeldt i Danmark. Som forbruger bestemmer du helt selv, hvilken leverandør du ønsker at gøre brug af.

Vil du skifte leverandør for billig strøm, skal du først finde ud af, hvem din nuværende leverandør er. Det kan du nemmest finde ud af ved at tjekke dine elregninger, hvor det vil være angivet. Du kan både finde din elregning på din netbank eller i din e-Boks.

Forskellen mellem netselskab og elleverandør

Du kan frit selv vælge elleverandør, men du kan ikke selv bestemme netselskab. Forskellen på de to instanser er god at kende, når du går i gang med at undersøge dine muligheder for billig strøm.

Elleverandør

Din elleverandør er den virksomhed, der sørger for at levere el til dig. Det er også det firma, der vil stå anført på din elregning, fordi de sender den til dig.

Der er enkelte netselskaber, der også fungerer som elleverandør, men det er kun et fåtal.

Netselskab

Du vil som udgangspunkt ikke komme i berøring med dit netselskab medmindre du skifter leverandør. Netselskabet er dem, der sørger for at drive elnettet, og de er derfor også fordelt i forhold til geografisk område.

Du har derfor ikke mulighed for at skifte netselskab, medmindre du flytter til et andet område med et andet netselskab.

Få billig strøm ved at skifte elselskab

Det er nemt at skifte elselskab, hvis du ønsker billig strøm.

Siden 2003 har forbrugerne selv kunne vælge det selskab, der skal levere deres el. Det er derfor også muligt at skifte, hvis du kan få billig strøm og bedre betingelser hos en anden leverandør.

Du kan også sagtens skifte elselskab, hvis du bor til leje. Alle husstande uanset typen har en elmåler, og det er gratis at skifte. Du bestemmer selv, hvilken el-leverandør og produktet.

Har du overvejet at skifte elleverandør, er det faktisk en enkel proces. Vi har lavet en nem guide til, hvordan du får skiftet selskab.

Bindingsperioder

Det kan være nødvendigt at undersøge, om du er begrænset af en bindingsperiode hos det selskab, du er tilmeldt nu, før du kan vælge et med billig strøm.

Du kan både finde informationer om bindingsperioder i den aftale, du modtog, da du tilmeldte dig elselskabet. Du kan selvfølgelig også ringe eller skrive til din leverandør og forhøre dig angående din aftale.

Bindingsperioden kan maksimalt være 6 måneder. Du kan sagtens skifte selskab, selvom du er i en bindingsperiode. Men skiftet finder først sted, når bindingsperioden er ophørt.

Tjek om der er krav om varsel ved opsigelse

Det kan hos nogle selskaber være nødvendigt, at du varsler din opsigelse i god tid. Igen kan du finde informationer om opsigelse i din aftale eller kontakte dit elselskab.

Når du skal finde dit nye elselskab

Når opsigelsen er lavet, kan du finde et nyt elselskab. Det er en fordel, at du allerede på forhånd har undersøgt dine muligheder, så du får billig strøm.

Du kan sammenligne priser og aftalens betingelser, når du undersøger markedet. Det er både vigtigt, at du tjekker abonnementsperioder og gebyrer, så du kender alle beløb. Der kan nemlig være stor forskel på priserne hos de forskellige elleverandører.

Energimærket: Fra A-G

Alle større elektriske apperater skal have et energimærke. Det skal gøre det nemmere for dig som forbruger at gennemskue hvor energieffektivt produktet er. Tidligere gik mærkningen fra A+++ som det bedste til D som det dårligste. I marts 2021 startede infasningen af et nyt energimærke på tværs af EU. Samtidig blev kriterierne på den nye skala fra A til G skærpet, så ordningen nu tager højde for de endnu mere energieffektive produkter, der kommer på markedet de kommende år.

Nederst på mærket er en række oplysninger, der er relevante for den specifikke produktkategori. Her er et eksempel:

Hvilket energimærke skal du gå efter?

Energistyrelsen anbefaler, at du går efter følgende energimærker:

 • Køleskabe, fryseskabe: D eller bedre.
 • Køle-/fryseskabe: C eller bedre.
 • Kummefryser: E eller bedre. 
 • Vinkøleskabe: F eller bedre og støj under 40 dB.
 • Vaskemaskiner: A eller B. 
 • Kombinerede vaske/tørremaskiner: B eller C for cyklus med både vask og tørring.
 • Opvaskemaskiner: B eller C.
 • Emhætter: A eller A+. 
 • Tv: F eller bedre. 
 • Skærme: E eller bedre. 
Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.

Tips til at spare på strømmen

jumpstory download20221017 092847

Selvom elpriserne kan variere meget afhængigt af forskellige faktorer, kan du selv gøre en stor forskel for, hvor dyr din elregning bliver. Der er nemlig mange tips og tricks til, hvordan du bedst muligt kan udnytte energien og den vej få oplevelsen af billig strøm.

Vi har samlet de bedste løsninger, så du kan spare penge på elregningen hele året rundt. Det kan i sidste ende give mange besparelser, hvis du skærer ind flere steder.

Sparetips til sommermånederne

Når det er varmt og solrigt i Danmark, kan du med få tricks spare penge på el.

Elektriske apparater på standby

Mange af dine elektriske apparater bruger strøm hele tiden, fordi de står på standby. Faktisk kan mellem 10 og 15% af hjemmets forbrug af el bruges på standby-tiden.

Når du alligevel ikke er hjemme i sommertiden, fordi du er på ferie, kan du med fordel slukke for de apparater, der kommer til at bruge strøm. Det kan eksempelvis være:

Når du tager hjemmefra i længere perioder, kan du med fordel slukke direkte på hovedkontakten til dine elektriske apparater i hjemmet, der ellers ville stå på standby.

Spar på det kunstige lys

Når solen skinner udenfor, bør du udnytte de lyse timer mest muligt. Undgå at tænde for det kunstige lys fra lamperne, når solen er oppe. Sørg for, at du får trukket gardinerne eller persiennerne fra, så lyset kan strømme ind i hjemmet.

Når det er aftenstid og nødvendigt med lamperne tændt, så husk at slukke for lyset i de rum, hvor du ikke opholder dig.

Solcellelamper i haven

Det kan være hyggeligt med lys både i haven, men også foran hoveddøren eller ved indkørslen. I dag er det muligt at få smarte solcellelamper, der suger energi til sig i løbet af dagen. Når mørket falder på, tænder lamperne med solceller automatisk og giver både hyggelig, men også praktisk belysning.

Har du i allerede udendørsbelysning, der ikke er drevet af solceller, kan du med en timer eller en sensor sørge for, at den kun tænder, når det er nødvendigt. Lyset bør kun være tændt, når det er mørkt, og der alligevel er billig strøm.

Hæng tøjet til tørre udenfor

Tørretumbleren bruger meget strøm, og selvom du planlægger tørringen efter billig strøm, kan du helt undlade at anvende den i sommermånederne. Med et tørrestativ kan du tørre tøjet helt gratis, hvor både solens varme og vinden naturligt tørrer tøjet, når det hænger udenfor.

Hvis du vil minimere risikoen for, at dit tøj bliver bleget af solen, kan du stille tørrestativet i skyggen, eller du kan rykke det indenfor på de både solrige eller regnfulde dage.

Indtil køleskab og fryser

I de varme måneder vil den højere temperatur have en indflydelse på både temperaturen i køleskab og fryser. En stigning i temperaturen betyder, at apparaterne skal arbejde hårdere for at holde temperaturen og køle ned.

Dit køleskab bør være indstillet til 5 grader, mens der skal være -18 grader i fryseren. Sørg for, at de er indstillet korrekt, så du ikke spilder unødig strøm.

Sparetips til vintermånederne

Det er ikke kun i sommeren, hvor du kan spare på strømmen eller planlægge efter billig strøm. I efteråret og vinteren er der også rig mulighed for, at du kan skære ned på elregningen. Det gælder også, selvom der er større behov for at tænde for lamperne og opholde sig indenfor, når det er mørkt og koldt.

Husk at slukke for lyset

Det er nødvendigt at tænde for lyset, når mørket falder på. Dog kan det hurtigt blive en vane, at alle lamper i hjemmet står og brænder. Du kan spare penge, hvis du sørger for, at der er slukket for lamper i de rum, hvor du ikke opholder dig.

Det kan være svært at få alle i husstanden til at slukke efter sig, men det kan være afgørende for, at din elregning bliver lavere i sidste ende. Gør det til en fast vane, at du slukker lyset, så snart du forlader et rum.

Vælg LED-pærer til lamperne

Det er ikke kun at slukke for lyset, der kan være en god ide. Du kan også spare penge, hvis du skifter til mere energivenlige LED-pærer i dine forskellige lamper i hjemmet. Udover at LED-pærerne er mere energieffektive, så har de også længere levetid end de traditionelle pærer.

Læs mere om LED-pærer her

Tør tøj udendørs

Det er ikke kun en varm sommerdag, du kan tørre tøjet udenfor. Tøj kan sagtens tørre de køligere dage i efteråret og vinteren, hvis du hænger det op på tørrestativet. Det er nemlig også luftfugtighed og vind, der har en effekt, når du skal have tørt tøj.

Hæng tøjet op på dage, hvor det ikke regner eller er fugtigt, og du kan med fordel hænge det op på stativet under et halvtag eller i garagen, hvis det skal stå i læ.

Er det nødvendigt at bruge din tørretumbler, kan du vente til der er billig strøm. Du kan se oversigter online over, hvornår prisen er billig på strøm i løbet af dagen.

Sluk på kontakten

Det siger sig selv, at det er bedst at slukke på kontakten fremfor at lade dine elektriske apparater stå i dvale. Særligt ting som TV, konsoller og lignende sluger el, når de står på standby.

Med en elspareskinne kan du automatisk få slukket for de apparater, der er sat til skinnen. Du kan også bruge en stikdåse med kontakt, hvor du kan slutte apparater til, der både skal tændes og slukkes let med ét klik.

Spar penge på strøm i køkkenet

Billig strøm: køkken

Dit køkken har sikkert en række elektriske apparater, hvor en ovn, kogeplader og køleskab er fast inventar de fleste steder. Derudover kommer køkkenmaskiner, kaffemaskine og andet, der bruger strøm også. Én ting er billig strøm, men noget andet er at minimere energiforbruget generelt.

Du kan med nemme tricks spare på strømmen og elregningen i køkkenet:

Få fuldt udbytte af kogepladerne

Dine kogeplader bruger strøm, og der skal selvfølgelig laves mad. Du kan dog spare på strømmen, hvis du sikrer dig, at gryden passer i størrelsen til det valgte blus.

Derudover kan du sætte låg på, så varmen ikke bare suser ud i luften. Du bruger 3 gange så meget strøm ved ikke at anvende et tætsluttende låg.

Hold kaffen varm i termokanden

I stedet for at kaffen står og bliver holdt varm på varmepladen, kan du fylde den i en termokande. På den måde kan du slippe for at have kaffemaskinen tændt, når den blot holder kaffen varm.

Anvend varmluftsfunktionen

Mange almindelige ovne har mulighed for at køre på varmluft. Varmluft er en bedre udnyttelse af varmen, hvor ovnen fordeler varmen effektivt.

Når du anvender varmluft, kan du også tilberede flere forskellige ting på én gang, der også sparer på strømmen.

Du kan også udnytte eftervarmen og slukke for ovnen et kvarter før, du måske ellers ville. Der er ovnen nemlig stadig varm og kan tilberede maden færdigt, uden at ovnen står og kører.

Ovnen er en af de største strømslugere, fordi den konstant skal holde varmen. Det kan være en god ide at bruge ovnen, når der er billig strøm.

Tø op i køleskabet

Du skal huske at tage dine madvarer op lidt før, men du kan spare penge på el, hvis du tør dine frostvarer op i køleskabet. Køleskabet står konstant og holder en fast temperatur, og frosne madvarer kan hjælpe med at give gratis kølende effekt. Derfor bruger køleskabet mindre strøm, hvis du tør op i køleskabet fremfor uden for køleskabet.

Glemmer du at tage maden ud af fryseren? Så skal du bruge et optøningsplade

Please accept statistics, marketing cookies to watch this video.
Se her, hvordan optøningspladen virker

Op til 10 gange hurtigere optøningstid

Optøningspladen er til dig, der glemmer at tage maden ud af fryseren. Spar på strømmen og glem alt om mikrobølgeovnens optøningsprogram. Bare læg den frosne mad og lad pladen gøre arbejdet. Den er skabt af meterialer, der leder varmen optimalt, og kan derfor drastisk reducere optåningstiden

Har du varm mad, der skal køles ned, kan du stille det udenfor. Det sparer penge på elregningen, fordi køleskabet ikke skal modvirke varmen fra madresterne. Husk dog på, at nedkølingen skal foregå hurtigt, så bakterier ikke kan nå at udvikle sig.

Du kan få flere spreråd hos Sparenergi.dk

Sluk for strømslugerene: Her er alternativerne

StrømslugerAlternativt produkt
1
Badge Cosori Dual Blaze

Cosori Dual Blaze

 • Alternativ til ovnen
 • Energieffektiv airfryer
 • Læs mere her
Cosori Dual Blaze Køb her
2
Tørrestativ

Tørrestativ

 • Alternativ til tørretumbleren
 • Husk grundig udluftning
Tørrestativ Køb her
3
Smart kontakt med energimåler

Smart kontakt med energimåler

 • Styr kontakten fra telefonen
 • Se hvor meget strøm apparatet bruger
Smart kontakt med energimåler Køb her

FAQ om billig strøm

Kan jeg selv vælge elselskab?

Ja, alle danskere kan frit vælge hvilket selskab, der skal levere strømmen til dem. Det gælder også dig, der bor til leje.

Hvornår er der billig strøm?

Som almindelig privat forbruger er strømmen oftest billigst om eftermiddagen fra 11 til 14 og igen om natten mellem 1 og 4. Det er de tidspunkter, hvor der er lavere efterspørgsel, der direkte har indflydelse på prisen.

Hvordan får jeg billig strøm?

Der er flere ting, du selv kan gøre, hvis du vil have billig strøm. For det første kan du sammenligne priser og vælge at bruge strøm, når prisen er i bund. Hold øje med oversigter, der fortæller dig, hvornår det bedst kan betale sig at tænde for de elektriske apparater, lade elbilen op og have lyset til at brænde i stuerne.

Er strøm billig om aftenen?

Strømmen er ikke så billig om aftenen efter 17 og frem til cirka midnat. Det skyldes at efterspørgslen er højere sent om eftermiddagen og om aftenen, hvor vi alle er hjemme og bruger de elektriske apparater mest.

Det kan bedre betale sig, at du bruger strøm på de tidspunkter, hvor der er mindst efterspørgsel. Det giver dig billig strøm, men kræver lidt planlægning.

Er strøm billig i weekenden?

Der kan være penge at spare særligt søndag, hvor det ofte er muligt at få billig strøm sammenlignet med resten af ugens dage. Derfor kan du gemme vasketøjet og holde vaskedag søndag, når priserne på el er billigere.

Hvor billig er strøm om natten?

Prisen på strøm svinger meget, og det er derfor ikke til at sige præcis, hvor billig strøm er, når det er nat. Det kan nemlig variere meget fra dag til dag. Du kan dog få et overblik på oversigter, der gør det nemt og enkelt, når du vil sammenligne priser på el både nat og dag.

Hele dette website er et kommercielt samarbejde mellem Berlingske Media og udvalgte partnere. Alt på siden er sponseret indhold. Læs mere her