De bedste bålfade

Hele dette website er et kommercielt samarbejde mellem Berlingske Media og udvalgte partnere. Alt på siden er sponseret indhold. Læs mere her

bålfad

Her er de bedste bålfade

Senest opdateret 25/08/2023

Bål er indbegrebet af hygge.

Har du ikke et bålsted, eller vil du bare gerne sidde trygt på terrassen og lade bålets varme stråler kærtegne dit legeme, skal du anskaffe dig et bålfad. Et bålfad er for dig, der gerne vil nyde et sikkert bål på en ansvarlig måde, om det er i haven, på terrassen, eller du gerne vil fragte det med dig på lejrtur.

Bålfadet er en konstruktion – oftest lavet af jern eller stål – der kan sikre dig, at bålet er under kontrol og væk fra brandbare elementer i dine omgivelser.

Du kan finde bålfade i adskillige udformninger og med forskellige funktioner. Der er nogen, der er nemmere at lave mad på end andre, hvor du også vil kunne købe en tilhørende rist at ligge sikkert over ilden. Andre har bedre vindskærmene egenskaber end andre, og der er nogen der bare har en æstetisk form, der ikke gør så meget for selve bål-oplevelsen – andet end, at det er flot.

Men hvis man ikke er så kendt i den store bålfads-verden, kan det måske være lidt uoverskueligt at pejle sig ind på, hvilket bålfad man skal vælge, og hvad man skal have i mente, når man skal købe et bålfad.

Vi kan forestille os, at du står i den situation, og vi kan glædelige sige, at vi har den hjælp, du søger.

Vi har nemlig lavet meget af det hårde benarbejde for dig. Vi har gennemlæst mange forskellige testmagasiner og hjemmesider, der har testet bålfade eller indsamlet brugeranmeldelser, herunder samlet resultaterne, så du nemt kan finde den bålfade, der er bedst til dig. 

Metoden bag overblikket over bålfade

Vores overblik er baseret på sammenligninger af bålfade fra en række brands. Vores anbefalinger er en samlet vurdering af udvalgte produkter, der ifølge vores research er gode bud på dit næste bålfad.

Vores team af researchere vurderer produkterne ud fra følgende parametre:

 • Overblik over produkter fra forskellige kilder
 • Produktets egenskaber og specifikationer
 • Producentens omdømme, service og garantier

Ovenstående parametre holdes op imod pris og kvalitet. Det er vigtigt at pointere, at rækkefølgen ikke repræsenterer en rangering af produkter, men rettere en gennemgang af udvalgte bålfade til forskellige behov.


Outnative bålfad

Outnative Bålfad
Prissammenligning

Outnative bålfad

Outnative bålfadet har en virkelig god størrelse og udformning, der gør dette et oplagt valg til et permanent bålsted i haven. Dertil er det også æstetisk virkelig flot, hvor det rustikke rustede stål-finish pryder overfladen. Selve bålfadet er konstrueret af højkvalitets Corten stål, som er 2 mm. tykt. Corten stål blev udviklet tilbage i 30’ernes USA, bruges til jernbaner og broer, og kendetegnes ved at have en utrolig lang levetid – længere end andre bålfade lavet af normalt jern eller stål.

Selve fadet på dette bålfad giver også muligheden for nemt at lave både små eller store bål.

Disse egenskaber – og især den høje kvalitet – er bl.a., hvorfor Outnative bålfad rangeres i toppen af furnished.dks test. 

Outnative har mange års erfaring med at designe robuste produkter, så du skal ikke frygte sikkerheden, da Outnative bålfad  står solidt plantet på dens runde fod. 

Størrelsen på dette bålfad, med en diameter på 80cm, er en af de ting, der gør dette bålfad værd at vælge over andre bålfade. Det er ikke for stort – det kan stadig flyttes rundt på uden at være for tungt med en vægt på 12kg.

Prikken over i’et for bålfadet er, at det er lavet af højkvalitets Corten stål. 

Udvalgte specifikationer

 • Materiale: Corten stål
 • Størrelse: 80 cm diameter
 • Højde: 19 cm
 • Højkvalitets materiale med lang levetid

 • God størrelse, så mange kan samles om bålet

 • Ikke oplagt til at lave andet end skumfiduser, snobrød eller pølse på pind

 • Ret tungt

Dangrill bålfad

Dangrill Bålfad
Prissammenligning

Dangrill bålfad

Med Dangrill Bålfadet får du et bålfad, der har præcis de egenskaber et bålfad skal have. Og så egner det sig utrolig godt til at tage med sig på lejrtur, da det har håndtag, aftagelige ben og kun vejer tre kg. Derudover har det et neutralt udtryk i sortmalet jern, der gør det ret diskret at have stående i haven eller på terrassen.

Dan Grill bålfadet høster ros i test og nævnes bl.a. i friluftsmagasinet, som værende det bedste til prisen. Og med et upåklageligt design, udført i gode materialer, kan vi kun være enige!

Dangrill Bålfad  er et gedigent bålfad lavet af jern. Det har en god størrelse med en diameter på 60 cm, der gør, at hele familien nemt kan samle sig om bålet og hygge sig med at lave snobrød eller skumfiduser.

Udvalgte specifikationer

 • Materiale: Sortmalet jern
 • Størrelse: 60 cm. diameter
 • Højde: 29 cm.
 • Nemt at tage med sig

 • God størrelse, så familien kan samles om bålet

 • Neutralt design

 • Jernet ruster nok over tid

 • Med tre ben er der risiko for, at det vælter

 • Aftagelige ben kan ruste fast

Höfats Cube

Höfats Cube
Prissammenligning

Höfats Cube

Höfats Cube er lidt udover det sædvanlige – både i design og funktion – i hvert fald ift. de mest normale bålfade på markedet og i denne guide. Höfats Cube er nemlig både et bålfad og grill i én, og så kan du bruge den som en lille stol, hvis du vender den på hovedet – når den ikke bruges til bål eller grill, selvfølgelig.

Höfats Cuben fungerer ikke kun godt som bålfad – eller i dette tilfælde nok nærmere kurv – men den er også designet til at bruges til at lave mad over åben ild. Og det gør den fantastisk. Du kan tilkøbe flere forskellige slags tilbehør, der vil tage dette traditionelle bålfad – med et utraditionelt look – fra lækkert varmelegeme med skumfidus- og snobrøds-tacklende evner til at være topklasse og stilfuld grill. 

Grillen har tilmed virkelig gode vind afskærmende evner, der sørger for at bibeholde ilttilførsel til flammerne samtidig med, at det ikke puster den irriterende røg rundt i hovederne på de bål-glade gæster, der er samlet om ilden.

Hos magasinet bomagasinet er der også stor begejstring at spore omkring Höfats Cube . Her bliver den nemlig kåret til det bedste high-end valg; dette reflekteres dog også i prisen, men man får også noget lidt udover det sædvanlige. 

Höfats Cube er designet af to tyske venner, der specialiserer sig i bålfade, hvilket bl.a. betyder, at de levere innovative bålfade med ekstraordinære funktioner og design. Og da navnet betyder terning, så reflekteres dette også i formen og dimensionerne; bålfadet er 44 cm. høj, 43 cm. dyb og 43 cm. bred.

Dette 3-i-1  bålfad fås i to forskellige designs: sort pudder belagt stål eller rust-patina Corten stål.

Den høje vægt på 15 kg skyldes de højkvalitets materialer, bålfadet er lavet af, som er Corten stål. Det forlænger levetiden ift. andre jern og stål typer.

Udvalgte specifikationer

 • Materiale: Corten stål
 • Bredde: 44 cm.
 • Dybde: 43 cm.
 • Højde: 44 cm.
 • Kan bruges som grill

 • Ekstraordinære funktioner

 • En smule tungt

 • I den dyre ende

 5 ting du skal overveje, før du køber et bålfad

Hvis du skal købe et bålfad for første gang, er der flere ting som er værd at holde sig for øje, når du skal vælge det bålfad, der er det bedste til dine behov.

Herunder gennemgår vi nogle af de ting, der er værd at have in mente, så du får valgt det bedste bålfad til dine behov.

Størrelse

Størrelsen har betydning for dit nye bålfad. Det har den naturligvis, fordi det kommer til at have en indflydelse på, hvor stort et bål du kan lave i dit bålfad. Så har du planer om det helt store Sankt Hans bål til sommer, vil vi anbefale dig at købe et stort bålfad. Derudover, har størrelsen på bålfadet også indflydelse på, hvor mange der kan sidde behageligt rundt om bålet. Og aflsutningsvis hvis du har planer om at lave mad over bål med potter og pander, vil et større bål være at foretrække, så du kan have flere jern i ilden.

De fleste bålfade er hhv. 60, 80 eller 120 cm. i diameter. Her er det vigtigt at overveje, hvad du skal bruge dit bålfad til. Har du planer om, at det kun skal bruges i haven ved et fast bålsted, vil et bålfad på 80 eller 120 cm. måske være at foretrække, da det vil give dig muligheden for at lave et større bål, når du har lyst. Det kommer selvfølgelig også an på pladsen ved det tiltænkte bålsted. Og et bålfad på 60 cm. i diameter er mere end rigeligt til et hyggeligt bål på stille sommeraftener.

Bålfadet på 60 cm. er måske at foretrække, hvis du har planer om at tage det med på lejrtur, da størrelsen selvfølgelig kommer til at have en indflydelse på vægten af bålfadet.

Vægt

Vægten af dit bålfad er også værd at overveje, inden du køber. Det er den første og fremmest fordi, de fleste bålfade er lavet af jern, som har større risiko for at ruste, når det udsættes for elementerne. Så hvis du vil forlænge dit bålfads levetid længst muligt, er det en god idé at rykke det i læ, når du ikke bruger det. Og her er det derfor vigtigt, at dit bålfad har en vægt, du orker at bære, når det skal i læ. Desuden er det ikke alle bålfade, der har dræningshul i midten, som regnvand løber ud gennem. Så har det regnet for nyligt, og du vil bruge dit bålfad, skal du derfor hælde vandet ud, som kræver at du løfter bålfadet.

Derudover har det også betydning for, hvorvidt du kommer til at rykke det rundt i haven. En aften vil du måske sidde på terrassen og nyde bålets beroligende knitren, og ligeledes vil du måske være i haven en anden. Og så er det oplagt ikke at vælge et bålfad, der er for tungt til, at du nemt kan rykke det rundt.

Afslutningsvis bør du især overveje vægten, hvis du har planer om at tage dit bålfad med på lejrtur. Hvis du en dag skal ud i en skov og ligge langs en søbred og lave bål, vil du takke dig selv for, at du har valgt et bålfad, der ikke vejer 20 kg.

Funktion

Det kan være en god idé at overveje, hvordan og i hvilke sammenhæng du vil bruge dit bålfad, inden du køber det. Gør dig nogle tanker om, hvornår og hvor du vil bruge det. Søger du et bålfad, du hurtigt kan tænde op i på terrassen for at skabe lidt ekstra hygge, når stemningen kalder på det, har du måske ikke så mange krav andet end vægt og design. Men for dig, der gerne vil lave mad over bål, tage det med dig, eller vil lave et flot permanent bålsted i haven, så er der nogle ting du skal overveje. Det kan bl.a. indebære vægt, er der håndtag på, er der plads til at lave mad på det, er det vedligeholdelsesfrit osv.

Valg af materiale

Bålfade består af forskellige materialer, og det kan have betydning for, hvad du kan bruge bålfadet til.

Er bålfadet lavet af stål, er det som regel blevet lavet med en rustfri overflade, hvilket giver det den fordel, at det ikke ruster. Det gør bålfadet mere eller mindre vedligeholdelsesfrit.

Er bålfadet lavet af jern – støbejern eller industri jern – ruster det med tiden og skaber patina. Det er forholdsvis vedligeholdelsesfrit, men det kan skabe tæringer over tid, som forkorter levetiden. For at forebygge det, kan du børste jernet med en stålbørste et par gange om året.

Vælger du at købe eller måske lave dit eget bålfad af beton, kan du se frem til et vedligeholdelsesfrit bålfad. Du skal dog passe på, at det ikke bliver udsat for for meget frost, da beton kan sprænge pga det naturlige vandindhold.

Dit bålfad kan som udgangspunkt tåle vand, men lige meget hvilket materiale du vælger, er det en god idé at vedligeholde det og beskytte det mod regn og slud, så du forlænger dets levetid så lang tid som muligt.

Design

Inden du køber dit bålfad, bør du gøre op med dig selv, hvilket design og form dit bålfad skal have. Lige meget, om det står det i haven, på terrassen eller skal du have det med på lejrtur, vil designet og formen have en betydning. Har du planer om, at det skal stå i haven eller på terrassen, bør du tænke på det som et havemøbel og derfor vælge noget, du synes er pænt. Der er et hav af forskellige designs, former og farver at vælge mellem, så du kan nemt finde noget, der passer perfekt, der hvor du skal bruge det. Ligemeget om det skal stå i haven, på terrassen, eller det kun skal med lejrtur.

De fleste bålfade du vil møde, er i en klassisk rund form. Og her har valget af materiale betydning for, hvordan dit bålfad ender med at se ud. Et bålfad lavet af jern ændre udseende med tiden, i takt med, at det udsættes for varme, ilt og regn. Dette gør, at det ret hurtigt vil få et råt og industrielt look. Vil du derfor have et bålfad, der ikke ændre udseende med tiden og ser mere eller mindre ud, som da du købte det, bør du måske vælge et bålfad lavet af rustfrit stål.

Dertil kan det også vigtigt at have for øje, om bålfadet er på ben, om det står på en lille rund fod eller noget helt tredje. For alt efter, hvor det skal stå, så kan det have betydning for, hvordan varmen fra bålfadet påvirker omgivelserne. Står det på græs, kan et lavt bålfad – tæt på græsset – svitse det af og måske endda antænde græsset. Ligeledes hvis du bruger dit bålfad ude i en skov, er det vigtigt, at du ikke antænder skovbunden, hvilket kan ske, når varmen på bålfadet bliver tilpas høj. Derfor skal du være opmærksom på, om det er højt nok hævet fra skovbunden, eller at du kan sætte det på et ildfast underlag.

Gennemgang af kilder

Nogle af kilderne bruger betegnelsen “test”. Vi ved dog ikke, om og på hvilket grundlag, kilderne har udført det. Vi ved heller ikke hvilke kriterier kilderne har lagt til grund for deres “tests”.

Bomagasinet

Bomagasinet.dk er et online forbrugermagasin, der hjælper sine læsere med at finde inspiration til haven, gør-det-selv tips råd, samt vejledning til at finde de rette produkter. De har en stor viden indenfor deres felt og bestræber sig på at kunne vejlede deres læsere bedst muligt om emner omkring: boligen, haven, fritid, træer og gør-det-selv.

Læs hele guiden fra bomagasinet.dk her.

Furnished

Furnished.dk er et site, som guider til valg af alverdens forskellige produkter indenfor boligen, stuen, haven og generel indretning.

Læs hele guiden fra Furnished.dk her.

Friluftsmagasinet

Friluftsmagasinet.dk er det første online magasin om friluftsliv. Alle journalister der arbejder på friluftsmagasinet, er fagpersoner, der enten har en friluftsuddannelse eller har arbejdet i branchen som f.eks. naturformidler. Deres vejledende ord er baseret på grundig viden fra deres eksperter, skribenter og redaktører.

Læs hele guiden fra friluftsmagasinet.dk her.

FAQ

Kan et bålfad stå på en træterrasse?

Det frarådes. Det er ikke den smarteste idé at placere et bålfad på en træterrasse, da træ er brandbart. Du kan dog finde en stor flise, du kan placere ovenpå træet, som skærmer af for varmen, men der kan dog stadig fyge gløder fra bålstedet.

Hvor stort skal et bålfad være?

De fleste bålfade fås i størrelserne 60, 80 eller 120 cm. i diameter. Og du skal vælge præcis den størrelse, der passer til dine behov.

Kan man grille på bålfad?

Du kan altid grille en skumfidus eller en pølse på en pind over dit bålfad. Har du planer om at grille bøffer eller andre fødevarer, der er lækre direkte fra grillen, skal du købe et bålfad, du kan lægge en grillrist over. Der findes mange varianter, der gør dette muligt, så det er bare at finde, det der passer til dine behov. Dog er det vigtig at være opmærksom på, hvilket slags træ du bruger. Det er f.eks. ikke en god idé at bruge træpiller, da det indeholder tilsætningsstoffer, der ikke er sunde

Hele dette website er et kommercielt samarbejde mellem Berlingske Media og udvalgte partnere. Alt på siden er sponseret indhold. Læs mere her