Japanske knive overblik: Find den japanske kniv, der løfter din madlavning

Hele dette website er et kommercielt samarbejde mellem Berlingske Media og udvalgte partnere. Alt på siden er sponseret indhold. Læs mere her

De-bedste-japanske-kokkenknive-scaled

Stort overblik med knive » 5 gode japanske knive

Senest opdateret 19/06/2023

Japanske knive henvender sig til dig, der vil have kvalitet frem for alt andet. Japanske knive er notorisk kendt verden over for deres ultrahøje skarphed og store holdbarhed.

De er forarbejdet i ekstra stærkere stålmaterialer med en kombination af sammenpresset stål og et blødere stål udenom, er slebet i de helt rigtige vinkler mht. præcise snit. Oveni er de i mange tilfælde udviklet til særlige specialistområder som grøntsager og kød, mens andre er mere multifunktionelle.

Teknikken bag de japanske knive er blevet forfinet gennem mange århundrede og er et udtryk for ægte japansk håndværk, om end også flere udenlandske fabrikanter nu producerer japanske knive –typisk efter de samme principper.

I vores overblik tager vi et kig på nogle af de japanske knive på markedet.

  • UNIK SKARPHED
    Zwilling-Miyabi-6000MCT-Santokukniv-18-cm

    Zwilling Miyabi 6000 MCT Santokukniv 18 cm

      En kniv der kan anvendes til både fisk, grøntsager og urter.
  • DEN ALSIDIGE
    Kai Shun Classic DM 0706 kokkekniv 20,5 cm

    Kai Shun Classic DM 0706 kokkekniv 20,5 cm

      En kniv der kan bruges både til store og små opgaver.
  • ULTRAHØJ SKARPHED
    Gastrotools-Nakiri-Groentsagskniv-18-cm

    Gastrotools Nakiri grøntsagskniv 18 cm

      En kniv med en ultrahøj skarphed og en kniv, der nemt kan holde gennem flere generationer.

Metoden bag oversigten af Japanske køkkenknive

Vores overblik er baseret på sammenligninger af Japanske køkkenknive fra en række brands. Vores anbefalinger er en samlet vurdering af udvalgte produkter, der ifølge vores research er gode bud på din næste Japanske køkkenkniv. Vores team af researchere vurderer produkterne ud fra følgende parametre:

  • Overblik over produkter fra forskellige kilder
  • Produktets egenskaber og specifikationer
  • Producentens omdømme, service og garantier

Ovenstående parametre holdes op imod pris og kvalitet. Det er vigtigt at pointere, at rækkefølgen ikke repræsenterer en rangering af produkter, men rettere en gennemgang af udvalgte Japanske køkkenknive til forskellige behov.

Zwilling Miyabi 6000 MCT Santokukniv 18 cm

Zwilling-Miyabi-6000MCT-Santokukniv-18-cm

Unik skarphed til fisk og grøntsager

Prissammenligning

Zwilling Miyabi 6000 MCT Santokukniv 18 cm – unik skarphed til fisk, grøntsager og urter

Inden for de japanske knive bliver der arbejdet med faste begrebskategorier som santoku, nakiri og gyoto, der refererer til knivenes specialistområder. En af knivene inden for santokuknive er Zwilling Miyabi 6000 MCT, der bl.a. bliver anbefalet af Koekkenunivers.dk og Gastroworld.dk.
Santoku betyder ”de tre dyder” og er en af de mere multifunktionelle japanske knive, der kan anvendes til både fisk, grøntsager og urter.  

Forarbejdningen med det ishærdede MC63-stål giver en unik hårdhed på 63 HRC på Rockwell-skalaen – traditionelle knive har typisk en hårdhed på 50-55 HRC. Det hamrede look, Tsuchime-belægningen og det let buede skæfte i pakkatræ er ekstra finesser, der gør Zwilling Miyabi 6000 MCT til noget helt særligt.

Selvom du betaler lidt ekstra for en japansk kniv som Zwilling Miyabi 6000 MCT, får du en meget velafbalanceret kniv med en stor præcision.  

Udvalgte specifikationer:

  • God til fisk, grøntsager og urter
  • 18 cm langt blad
  • Multifunktionel kniv med hårdhed på 63 HRC

  • Ishærdet stål

  • Lidt dyrere model

  • Ikke en decideret specialkniv som f.eks. nakiri

MAC Mighty Santoku 17 cm

MAC-Knife-Professional-Series-MSK-65-Santokukniv-17-cm-1

Japansk kniv med smarte luftskær  

Prissammenligning

MAC Mighty Santoku 17 cm – Japansk kniv med smarte luftskær

En anden attraktiv santokukniv kommer fra MAC-serien, der bliver smedet i japanske Sakai. Du får her den ”ægte” japanske kniv, der udelukkende forlader fabrikken efter nøje kvalitetskontroller.
Kniven fra MAC er blevet anbefalet flere steder, bl.a. Magasinet Hjem.

Det er en japansk kniv, der kan bruges til alt fra grøntsager til fisk, og det smarte element er de integrerede luftskær på det 17 cm lange knivblad. De små fordybninger bidrager til, at f.eks. grøntsagerne ikke klæber sig fast til bladet. Det bliver derfor også nemmere at arbejde ganske ubesværet.
Det er også én ting, der har fået Magasinet Hjem til at anbefale santokukniven, som desuden ligger rigtig godt i hånden.

Skarpheden og holdbarheden bliver opretholdt af et yderst holdbart stål med legeringer af molybden, volfram og vanadin.

Udvalgte specifikationer:

  • God til fisk, grøntsager og urter
  • 17 cm langt blad
  • Praktiske luftskær, der eliminerer vakuum og ikke ”klæber” til bladet

  • Ægte japansk kniv

  • Dyrere model

  • Ikke som sådan en specialkniv

Gastrotools Nakiri grøntsagskniv 18 cm

Gastrotools-Nakiri-Groentsagskniv-18-cm

Kvalitet over hele linjen

Gastrotools Nakiri grøntsagskniv 18 cm – Kvalitet over hele linjen

Næste japanske kokkekniv på listen er en specialkniv i form af en nakirikniv. Den har en særlig slibning og rektangulær udformning, der bevirker, at den glider ekstra nemt gennem grøntsagerne. Den kan derfor også give en endnu højere præcision i de enkelte snit end f.eks. santokuknivene.  

Gastrotools’ nakirikniv er en bestseller på Pricerunner.dk – ikke kun blandt de japanske knive, men knive generelt. På Gastrotools’ egen hjemmeside er der også flere kendte danske kokke, der har skrevet om knivenes store styrke.

Nakirikniven er fremstillet af et VG10-kernestål med 66 lag, så du kan roligt regne med en ultrahøj skarphed og en kniv, der nemt kan holde gennem flere generationer. Det skyldes med den høje mængde af mineraler og kulstof. Selve stålhårdheden ligger på 60-61 HRC.
Kniven har desuden en vægt på 257 gram og et skæfte af G10-komposit.

Udvalgte specifikationer:

  • God til grøntsager
  • 18 cm langt blad
  • Høj materialekvalitet

  • Rigtig god skarphed

  • Dyrere kniv

  • Nogle vil måske foretrække et skæfte i træ frem for komposit

Gyotu kokkekniv 21 cm

Gastrotools-Gyuto-Kokkekniv-21-cm

Forarbejdet VG10-stål

Prissammenligning

Gastrotools Gyotu kokkekniv 21 cm – Forarbejdet i det solide VG10-stål

Vil du være ambitiøs med din madlavning, kommer du ikke udenom at have en god og skarp kokkekniv. I det japanske univers går de mere rendyrkede kokkeknive under betegnelsen gyotu. Det er en af de mest udbredte japanske knive.

Der er mange gode gyotu-knive på markedet, men vi er særligt glade for Gastrotools Gyotu Kokkekniv – og vi står ikke alene med dét standpunkt.

Gyotu kokkekniven er allerbedst til at skære i kød, men fungerer også fint til bl.a. frugt og grønt.
Stålhårdheden ligger på 60-61 HRC, og kniven med en vægt på 228 gram er forarbejdet i det yderst holdbare VG10-stål.

Udvalgte specifikationer:

  • God til kød, men kan også bruges til frugt og grøntsager
  • 21 cm langt blad
  • Fin størrelse på kniven

  • Holdbart VG10-stål med en glimrende skarphed

  • Dyrere kniv

  • Vær OBS på det lige greb – det kan være en smagssag, om man er mest til et mere buet design

Kai Shun Classic DM 0706 kokkekniv 20,5 cm

Kai-Shun-Classic-DM-0706L-Kokkekniv-20-cm

Alsidig kniv

Kai Shun Classic DM 0706 kokkekniv 20,5 cm – Til både små og store opgaver

Kai er som brand blevet utroligt populært blandt japanske knive. De forskellige serier som Shun Classic bliver produceret i Japan i nøje overensstemmelse med de årgamle håndværkstraditioner, der bl.a. har været anvendt til samuraisværdene.
Serien består af alt fra kokkeknive til sushiknive.

Det er værd at notere sig, at den fås i de to størrelser: 20,5 cm og 25,5 cm til henholdsvis mindre og større opgaver.

Den japanske kniv er kendetegnet ved en hård stålkerne i VG-MAX og et 32-lags stål, der bliver kombineret med et skæfte i sortbejdset birketræ. Både mht. funktion er æstetik er det en klassisk japansk kokkekniv, der vil passe ind i langt de fleste hjem.

Udvalgte specifikationer:

  • God universalkniv
  • 20,5 cm langt blad – fås også som 25,5 cm
  • Klassisk universalkniv

  • Fås i to størrelser

  • Dyrere kniv

  • Grebet er bedst egnet til højrehåndede

Det skal du overveje ved køb af en japansk kniv

Funktionalitet

Overvej grundigt, hvilken type japansk kokkekniv du har behov for. En nakirikniv er f.eks. langt mere specialiseret end en santokukniv, der til gengæld kan bruges til flere ting.
De japanske knive har eksakte slibevinkler og designs til de forskellige formål, og det er uhyre vigtigt at bruge dem til de rigtige fødevarer/anvendelser – ellers får du ikke det fulde udbytte af knivens egenskaber.

Greb

De japanske kokkeknive ligger gerne godt i hånden, men nogle kan have en større og bedre tyngde end andre. Det kan derfor være en god idé at vurdere både greb og materiale.
Selve størrelsen på knivblad og skæfte kan også have en betydning for ergonomien.

Pris

Én japansk kokkekniv kan nemt koste flere tusinde kroner. Det er også en idé at overveje, om du blot har brug for en enkelt grøntsagskniv til samlingen – eller har brug for et større udvalg.  

Gennemgang af kilder

Nogle af kilderne bruger betegnelsen “test”. Vi ved dog ikke, om og på hvilket grundlag, kilderne har udført det. Vi ved heller ikke hvilke kriterier kilderne har lagt til grund for deres “tests”.

Pricerunner

Pricerunner.dk har været et vigtigt fundament i udvælgelsen af de endelige top 5-produkter. Vi har her primært lagt vægt på, om den respektive kniv trender på prissammenligningsportalen.  

Pricerunner.dk er Danmarks største prissammenligningsportal og rummer et stort antal anerkendte brands i databasen. Den betragtes desuden som en pålidelig kilde i forbindelse med gennemgange som vores.

Koekkenunivers.dk

Koekkenunivers.dk har sit specialistområde inden for køkkenudstyr og præsenterer jævnligt mere dybdegående guides af forskellige former for køkkengrej. Redaktionen har bl.a. udarbejdet deres personlige top-5 over japanske knive.

Santokukniven Zwilling Miyabi 6000 MCT og gyotukniven Kai Shun Classic er to af de modeller, der er taget med på listen. Førstnævnte er kåret som testvinder og får tildelt titlen Bedste Japanske Kniv. Den bliver bl.a. hyldet for sin utrolige holdbarhed, fantastiske hårdhed og fremragende ergonomi.

Se guiden her

Gastroworld.dk

Gastroworld.dk er et dansk website, der proklamerer at være skabt af ”madentusiaster for madentusiaster”. Målsætningen er at gøre det nemmere for den enkelte forbruger at vælge det helt rigtige køkkengrej gennem nyttige og informationsrige artikler. Sitet hører under marketingbureauet Mondae. 

Gastroworld.dk har oplistet deres 6 foretrukne kokkeknive, og Zwilling MIYABI 6000 MCT indtager en tredjeplads grundet det stærke japanske design med et stål, der er forarbejdet via en særlig ishærdning.

Se guiden her

Magasinet Hjem

Magasinet Hjem er et dansk website, hvis indhold sigter målrettet mod boligejeren. Hjemmesiden er et godt miks af informationsartikler med tips og tricks samt diverse anmeldelser af boligprodukter.

Magasinet Hjem har bl.a. publiceret en oversigt af japanske knive. Oversigten rangerer i alt 6 japanske knive, og santokukniven MAC Mighty Santoku er med i oversigten. Den bliver fremhævet grundet den særlige konstruktion med luftskær, der bevirker, at grøntsagerne ikke klæber sig fast via vakuum.

Se guiden her

Gastrotools

Gastrotools er en af de førende producenter af køkkengrej, og bl.a. de japanske knive i sortimentet har fået stor ros fra flere anerkendte kokke.

Se anmeldelserne her

KitchenOne

KitchenOne er en af de største forhandlere af køkkenmaskiner og -tilbehør. Visionen er, at du som forbruger fortjener det bedste af det bedste, så du kan præstere optimalt i køkkenet.

FAQ

Hvorfor skal man vælge en japansk kniv?

Kvaliteten på japanske knive er ultrahøj – både skarphed og holdbarhed er optimeret i forhold til mange europæiske knive. Det skyldes bl.a. slibevinklen og stålets hårdhed. Der anvendes gerne en kombination af sammenpresset stål og et blødere stål udenom forarbejdet ud fra klassiske japanske håndværkstraditioner.

Hvilken japansk kniv skal jeg vælge?

Det kommer meget an på, om du ønsker en allroundkniv eller en specialkniv. Nakirikniven er f.eks. specialudviklet til grøntsager, mens santokukniven kan bruges til både grøntsager og fisk og derfor er mere multifunktionel.

Hvordan sliber man en japansk kniv?

Sørg altid for at følge producentens anvisninger til punkt og prikke. Typisk skal kniven kun skærpes/slibes på den ene side, men der kan være undtagelser. Det er også vigtigt, at kniven slibes i samme vinkel som oprindeligt og med det rette værktøj.

Hele dette website er et kommercielt samarbejde mellem Berlingske Media og udvalgte partnere. Alt på siden er sponseret indhold. Læs mere her